29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3726
EURO34.9703
ALTIN2325.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bu akşamdan sonra

Gelin kendiniz, aile bireyleriniz, arkadaşlarınız,  sevdikleriniz, mahalle sakinleriniz, çevreniz, yaşadığınız şehir, ülkeniz ve tüm dünya insanlığı için bu günden sonra iyilik ve güzellikler içerisinde yaşamaya önem verelim.

Bugün akşam gece yarısından sonra yeni bir yıla girerken kendimizi insanlık adına bir sınavdan geçirelim. Sınava giren de kendimiz, jüri üyesi de kendimiz olalım.

Sınav akıl süzgecinden geçirilen ve yüreğin sesi dinlenerek sonuçlanmalı. Kendi kendinize soracağınız sorular, geride bırakılan yıl içerisindeki özellikle olumsuz olayların, olumlu yönleri düşünülmeli.

Örneklemek gerekirse; haksızlıkları gördüğünüzde nasıl tepki verdiniz? Birilerine haksızlık ettiğiniz oldu mu? kalp kırdığınızda o akşam uykularınız kaçtı mı? Birilerine hak etmediği şekilde davrandınız mı? Değerinin üzerinde bir ürünü müşterinize sattığınızın farkına varabildiniz mi? En önemlisi de ‘kul hakkı’ yediğinizin farkına vardığınız oldu mu? Kendinizin dışında, çevrenizdeki insanlar başta olmak üzere canlı ve cansız varlıkların da bir yaşama hakkının bulunduğunu düşünüp, davranışlarınızı kontrol ettiğiniz oldu mu?

Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bir de yönetici konumunda iseniz. Örneğin, Mahalle Muhtarlığından başlamak üzere, Belediye Meclis üyesi, İl Genel Meclis üyesi, Belediye Başkanı, Kaymakam, Vali, Milletvekili, Bakan ve Cumhurbaşkanı düzeyinde iseniz, kendinizin dışında halkın tamamı üzerinde düşünmeniz gereken olumlu olaylar sorumluluğunu taşıdığınızın farkında olmalısınız.

Kamu ve özel kurumlarda görevli iseniz ve sorumluluklarınızı doğru ve dürüst şekilde yerine getirip getirmediğiniz de önemlidir.

Bulunduğunuz mevkide insanlara karşı tavırlarınızda kalp kırmadan, kimseyi üzmeden işlerini sağlıklı şekilde yapmaya çalıştınız mı?

Günü kurtarmak, ay sonu maaşınızı alıp aile bireylerinizle piknik alanlarında mangal keyfi yaparken, çevrenizde böylesi yaşantısı olmayan başkalarını da düşünebildiniz mi?

Kendi çıkarlarınız için yalan, iftira ve riyakarlıklar içerisinde bulundunuz mu? üç kuruşluk çıkar için birilerine biat ederek, onurunuzun çiğnendiğini unutarak bu dünyalık için el etek öperken, yüreğinizin sesine kulak verebildiniz mi?

Gökyüzündeki güneşin sadece sizin üzerine değil, yeryüzündeki tüm canlı ve cansız varlıklar için doğduğunu, yağan yağmurun da aynı amaçla yağdığını düşünebildiniz mi?

Bu ve benzeri örnekleri saymakla bitiremeyeceğimize göre, bu gün biterken, aynı zaman da yaşadığımız bugünkü yılı da gerilerde bırakmaya hazırlanıyoruz.

Yarın yeni bir gün ve yeni bir yılla birlikte uykularımızdan uyanacağız. Yeni yıla yepyeni ama güzel duygularla başlamaya ne dersiniz! Gelin başta kendiniz, sonrasında tüm dünyada yaşayan canlı ve cansız varlıklar için güne iyi başlayalım.

Vadesi gelmeyen ölümlere çözümler bulalım, herkesin yiyeceği aşı, uğraşıp geçinebileceği bir işi, sevdikleri eşi ve arkadaşları olması için, kirlenmiş yüreklerimize format atarak güzellikler yaşamak ve yaşatmak için çalışalım.

Bir kalbi kırmaktan, bir canlıyı öldürmekten, kul hakkı yemekten, iftira ve yalandan, insanları kandırmaktan kurtulmak zor değil. Bunları başarmak aslında “İnsan” olmamızın ve inançlarımızın da gereğidir. 2022’ye umutlu girebilmek umudu ile…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar