29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3793
EURO34.9879
ALTIN2325.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Brüt Net olacak gibi

Asgari ücretin belirlenmesi için toplantılar Aralık ayı başında başladı.

İşçi temsilcilerinin net 4 bin lira istediği 2022 yılı asgari ücrette işveren temsilcilerinin farklı beklentileri ile birlikte önerdiklerine bakılırsa, bu yılın brütü bile net olmayacak gibi.

İşveren temsilcilerinin hükümetten istedikleri arasında asgari ücretten alınan vergilerin sıkıntı oluşturduğu üzerine.

Vergi alınmaması halinde rahat edebileceklerini öneren işveren temsilcileri, çalışanların bu günkü ekonomik koşullarda asgari ücretin en az net olarak 4 bin lira olmasını isteyen işveren temsilcisi sendikanın sözlerini dinliyorum.

Bir de bunun hükümet kanadının olduğunu düşündüğümde, bu günlerde yapılan hesaplamalara bakılırsa, 2022 yılı asgari ücret 3.750 Tl olacak gibi görülüyor.

Hükümet kanadından yapılan açıklamada yeni asgari ücretin doyurucu olacağı ve yüksek oranda zam yapılacağı yönünde oluyor.

Bu demek oluyor ki yüzde 25’lerde bir zam yapılacağını tahmin ediyorum. Geçtiğimiz günlerdeki yazımda gündeme getirmiştim.

Her yeni asgari ücret artışı, bir önceki yılın brüt rakamına denk gelecek ölçüde ayarlanıyor, bunu yıllardır görüyoruz demiştim.

Şu andaki asgari ücret belirlenirken yüzde 21,56 oranında zam yapılarak brüt 3 bin 577 Tl, net ise 2 bin 825, 90 Tl olarak açıklanmıştı.

İktidar, asgari ücrette önemli bir artış yaptıklarını günlerce konuşmuşlardı. Oysa yılın daha ikinci ayının sonunda asgari ücrete yapılan zam eriyip gitmişti.

Bu günlere geliyoruz, yüzde 25 oranında bir artış yapılması halinde yeni asgari ücretin net olarak 3 bin 572 Tl gibi bir rakama denk geldiğini görmekteyiz.  

Biraz iyimser davrandığımızda yeni asgari ücretin 3 bin 600 ile 3 bin 750 Tl gibi olacağının kesinleşmiş gibi olduğunu tahmin etmekteyim.

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından brüt rakam  4 bin liranın üzerinde olacağından hükümet sözcüleri yine asgari ücreti istenilen rakamda verdiklerini söyleyecekler.

Yalan da söylemeyecekler haliyle, istenilen 4 bin liraydı, onlarda bu rakamın üzerinde bile verdiklerini söylemekte haklılar ama, işçilerin 4 bin lira net istediklerini  algılarıyla halka anlatmaya çalışacaklar.

Bu arada enerji tüketiminde firmaların tüketicilerden her faturada kestikleri payın devlete ödemedikleri haberlerini öğreniyoruz.

Enerji hizmeti veren elektrik firmaları vatandaşın iki faturasını ödemediği zaman enerji kesintisi yapması ile birlikte açma-bağlama ücretini almasını biliyor.

Bu firmaların faturalarda yaptığı kesintileri devlete ödemediği halde yetkililer neden bir yaptırım uygulama veya ihale koşullarındaki uygulamalar üzerinden uyarılar yapmadığı da merak ediliyor.

Yeni asgari ücretin bu ayın ortalarında belli olacağı belirtiliyor. Anlaşılan o ki rakam şimdiden belli olmuş gibi.

İşveren temsilcilerinin söylediği gibi rakamın 4 bin lira net olmayacağı belli olmuş gibi, bu arada işçi temsilcilerinin belirlenen rakamın altına imza atıp atmayacağı da merak ediliyor.

Yeni yıl ile birlikte asgari ücretti henüz maaşı eline geçmeden, iğneden ipliğe gelecek olan zammı düşüne dursun, 2022 yılın yeni zamlarını 2021 yılında alınacak son asgari ücretle karşılayacağız.

Yenisi ise net 3 bin 750 Tl’yi geçmeyeceği görünmeye başlandı. İyi geçinmeler….

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar