20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2498.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bizde neden olmasın!

Adana’da ‘Çukurova Kitap Fuarı’ 9 gün boyunca dolu dolu yaşandı. Çukurova Kitap fuarı 9, yılında 9 gün boyunca ziyaretçi akınına uğrarken, edebiyat ve sanat dünyasının insanları birbirleriyle buluşma, tanışma ve kaynaşma olanağını da buldular.

Fuar, Kitap fuarı idi ama, ziyaretçilerin girişlerinin özünde gerçekten kitap almak veya sanatçıların söyleşilerini dinlemek, ya da onlarla tanışma olayı mı vardı?

Stantları geziyoruz, her görüşten yayın evi fuar alanında yerini almış, aynı çatı altında buluşan yayınevleri ve onların eserlerini izlerken odanın içerisi düşünce sağanağı gibiydi.

Toplam 244 yayınevi veya sivil toplum kuruluşlarının eserleri stantlarda kitapseverlerin beğenilerine sunulmuştu.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinden KAVAK ayrı bir stant açmış, tezgahın üzerinde eserlerini sergiliyorlardı.

Osmaniye il merkezinin ayrı bir standı yoktu ama, Adana-Yüreğir Osmaniyeliler derneğinin standında yer ayrılmıştı.

Eserlerini okuduğumuz edebiyatçıları yakından görme olanağı ile birlikte, yıllardır birbirlerini göremeyen sanatçıların buluşma noktası olmuştu Fuar alanı.

Saat: 10.00’da ziyaretler başlarken, uzun kuyruklar oluşuyor, insanlar içeriye girebilmenin uğraşını veriyordu. Türkiye’nin değişik illerinden gelen insanlarla Adana, turizmi farklı bir katma değer kazanıyordu. Fuar süresince ziyaret edenlerin, Adana’da kalanların  9 günde ile getirdiği sadece kültürel alanda değil, ekonomik alanda da yarar getiriyordu.

Osmaniye aklıma geldi, Ramazan aylarında birkaç kitapçı bir araya gelerek sergi açarlardı. Son yıllarda Ramazan ayında kitap sergileri açılmaz oldu.

Osmaniye’de yayınevi veya kitapçılar olarak, bir de buna sivil toplum kuruluşlarını eklediğimizde Belediye’nin de desteği ile “kitap  Fuarı” açılması yönünde bir çalışmanın yapılması önerisinde bulunuyorum.

Kış mevsiminin sununda İlkbaharın başlangıcı ile birlikte şimdiden yapılacak olan çalışmalarla, Cumhuriyet Meydanı’nda veya Salı Pazarı kapalı alanda belirlenecek gün sayısınca Kitap fuarı açılmalıdır diye düşünüyorum.

Osmaniye’de açılacak olan kitap fuarı ile çevre illerdeki edebiyat dünyası insanlarının buluşmaları ve kaynaşmaları sağlanacaktır.

Adana, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde çok sayıda şair, yazar ve edebiyatın, sanatın değişik alanlarında uğraş veren insanlar yaşamını sürdürmektedir.

Osmaniye’de gerçekleştirilecek böyle bir etkinlik, kültürel kaynaşmayı da beraberinde getirecek, Osmaniye merkezli olarak farklı görüşlerin eserlerini de bu alanda buluşturacaktır.

Osmaniye’deki sivil toplum örgütlerinin yapmaları yerine, yerel yönetimdeki Belediye olarak bu girişimin başlatılması, bu girişime de sivil toplum örgütleri ile yayınevlerinin destek verip, ortaklaşa uğraşları sonucu başarılı etkinliklerin gerçekleşeceğine inanıyorum.

Önemli olan bu tür etkinliklere, kentteki işadamlarının da destek vererek sürekli yapılabilmesinin sağlanmasıdır.

Osmaniye’de “kitap fuarı” etkinliği düzenlenmesi olayının ilgilenmek isteyenlere gündem oluşturmaları ve hayata geçirilmesi umudu ile, saygılar….

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar