25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4822
EURO34.9401
ALTIN2434.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bisiklet yolu

Osmaniye’de bisiklet yolu yapılması konusunu daha önceki yazılarımda gündeme getirmiştim.


Bisikletli doktor olarak Osmaniye’de  tanınan çevreci doktor Umur Gürsoy, temiz çevre adına bisikletli arkadaşları ile tepkilerini dile getirmişti.


Kastaba’ya kurulması planlanan çimento fabrikayı, Akkuyu termik santralı ve Zorkun- Osmaniye arasında düzenlenen ‘Karaoğlanoğlu koşusu’nun iptal edilmesi olaylarına bisikletiyle tepki vermişti.


Osmaniye’nin Güney ve Kuzey çevre yollarının yanında bisiklet yolu yapılabilir, insanların bisiklet sporu yapabilmeleri için hizmet sunulmuş olur diye düşünüyorum.


Bisiklet yolu olayını bugün bir kez daha neden gündeme getirdiğimi sizlerle paylaşmak istiyorum.


TRT radyosunda, Çevre ve şehircilik  Bakanlığı’nın 81 ilde bisiklet yolu açılması için belediyelere destek vereceği yönünde bir haber dinledim.


Türkiye’nin 81 ilinde bisiklet yolu yapılmasını öneren Bakanlık, bu konuda da yerel yönetimlere destek verecek. Belki bazı belediyelerin böyle bir yol yapabilmeleri için arsa sorunları olabilir. Osmaniye için böyle bir sorun olmadığını belirtmek istiyorum.


Bu konudaki projenin Osmaniye Belediyesi tarafından araştırılıp, hayata geçirilmesi ve Bakanlık’tan ‘bisiklet yolu’ için destek almasında geç kalmaması gerekir diye düşünüyorum.


Osmaniye’de bisiklet yolu olarak kullanılması düşünülen arazi sıkıntısı olmadığına göre, şimdi projenin hazırlanmasına geliyor. Bence en güzel bisiklet yolunun Karaçay vadisi boyunca Güney Çevre yolu yanında yapılabilir diye düşünüyorum.


Bununla da kalmamalı, her yıl bisiklet yarışması yapılmalı. Yaş gruplarına göre yapılacak olan bisiklet yarışmaları ile Osmaniye’nin isminin güzel olaylarla tanıtılması sağlanabilir.


Bisiklet yarışmaları Çevre yolunda da yapılabilir, ancak en güzel tanıtım için; Osmaniye-Kastabala antik kenti arasında yapılması uygun olur. Kastabala’nın tanıtılması ve Kadirli yolu olarak bilinen bu yoldaki trafik yoğunluğunun da fazla olmamasını düşündüğümüzde bu yılın ilkbahar aylarının başlaması ile birlikte bu etkinlik  düzenlenebilir.


Belediye ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenleyebileceği böyle bir etkinlikte masrafın çok olacağını da tahmin etmiyorum. Yarışmacıların ilk üç dereceye girenlere plaket verilebilir. Burada birkaç bin lira masraf yapılacaktır ama, en büyük kazanımın Kastabala antik kentinin tanıtılması olarak düşünülmelidir.


Böylelikle de Çevre ve Şehircilik bakanlığı’nın bisiklet yolu projesinde Osmaniye ismi daha da önem taşıyacaktır.


Bizden anımsatması ve önermesi, gerisi yetkililere kalmıştır. Haydi bakalım kolları sınavın, projeleri hazırlayın ve hayata geçirmekte geç kalmayın. Başarılar, saygılar…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar