28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3282
EURO35.0838
ALTIN2297.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Birileri incelemeli!

Elektrik faturalarının son iki aydır vatandaşı aşırı şekilde çarpması olayına birilerinin inceleme ve araştırma yapmaları bekleniyor.


Toroslar Elektrik Parekende A.Ş.’nin ihaleyi alması ile birlikte, özelleştirilen elektrik hizmetlerindeki faturaların kabarık gelmesi aboneleri çileden çıkarmaya başladı.


2 Ocak 2014 tarihinden itibaren “bakım çalışmaları” altından yapılan elektrik kesintileri, verilen saatlere uymadığı gibi, ani kesintiler de insanları zor durumda bırakıyor. Altyapısı hazırlanmadan verilmek hizmetlerde mağdur olan abonelerin sorunlarına çözüm bulacak birileri aranıyor.


Elektrik hizmetlerinin özelleşmesi ile birlikte vezneler kapatıldı, aboneler belli ödeme noktalarına yönlendirilmeye başlandı. Fatura başına ayrıca ödeme ücreti ödenmek zorunda bırakılan vatandaşın, her geçen ay faturalarının kabarık gelmesi ise ayrıca sinirleri germeye başladı.


Geçtiğimiz Aralık ayında (2013), bazı elektrik faturaları akılların alamayacağı şekilde yazıldığına tanık olduk. Yıllardır 100 Tl bile yazılmayan faturaların 500 Tl’lerde yazılmış olmasındaki yanlışlıkların ardından, yetkililere aboneler ulaşmakta zorlandı.


Elektrik faturalarını elinize aldığınızda tüketim kalemlerine bakıyorsunuz, tüketim miktarının 64.27 kuruş olduğunu okuyorsunuz. Bunun altında yeni kalemler yazılıyor, bu kalemlerin toplamının da 12.18 kuruş olduğunu görüyorsunuz. Her iki rakamı da topladığınızda 76,45 kuruş yapması gerekirken fatura toplamının 79,90 kuruş olması akıllara durgunluk veriyor.


Faturadaki gündüz ve gece tüketimleri, değişik isimlerde alınan vergilerle birlikte geçtiğimiz yılki faturaların iki kat üzerinde rakamlar karşınıza çıkıyor.


Son iki aydır Osmaniye’de havaların önemli derecede soğuk olmadığını görüyoruz. Yani işyerlerinde klima çalıştıracak derecede soğuk hava göremiyoruz. Yaz mevsimindeki sıcaklarda klimaların çalıştırılmasına rağmen, 7,8 ve 9. aylarda yazılan elektrik faturaları 30,00 ile 40,00 Tl arasında gelirken, 12 ayda yazılan 80,00’lik faturaların yüksekliğine yetkililer inceleme başlatmalı, özelleşen elektrik firmasının yetkilileri de vatandaşı bilgilendirmelidir.


Elimizde bir fatura var; 02.12.2013 tarihinde 39,40 Kuruş olarak yazılmış. Aynı fatura, aynı işyerinde yapılan tüm işlerin aynı olmasına rağmen bir sonrasında 87,40 kuruş geliyor. Aynı işyerine yeni gelen faturanın rakamı ise  79,90 kuruş olarak görüyoruz.


Yukarıda aylarını belirttiğim elektrik faturaları da aynı işyerine ait olduğunu düşündüğümüzde, 40 Tl’den 80 Tl’ye iki kat fatura bedellerinin yükselmesinin altında hangi gizli zamların yattığını kentin yöneticileri incelemelidir.


İnsanlarımız yeterince ekonomik sıkıntı içerisinde bunalımlı günler yaşarken, özelleşen işletmeleri denetimsiz gibi kendi hallerine bırakarak, halkın değişik yöntemlerle zor durumlar yaşatılmasına engel olunmalıdır. Elektrik faturalarında son iki aydır gelen katlamalı fatura rakamlarının altında nelerin yattığını birileri ortaya çıkıp kamuoyuna açıklamadır. Yapılan kesintilerde aboneler mağdur olurken, elektrik hizmeti veren firma geciken fatura bedelleri için faiz alıyorsa, abonelerin de hakkı korunmalıdır.


Son günlerde elektrik faturası ödemek isteyen vatandaşlar “sistem yok”diye ödeme noktalarından geri çevriliyorlar. Abonesine katlamalı fatura gönderen  Toroslar elektrik perakende satış A.Ş. firması, ödeme noktalarında sistemin arızalanmamasını da sağlaması gerekir. Bile bile aboneler faiz ödemek zorunda bırakılmamalıdır.


Bu kentte halkın çektiği sıkıntılara çözüm arayacak birilerini arıyoruz, çözüm bekliyoruz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar