29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.397
EURO35.0643
ALTIN2326.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bir söz söyle ki; akıllar karışsın!

Anlık olarak, dakikalar içerisinde gündem oluşturulan ve değiştirilen bizim ülkemiz dışında başka bir ülkenin olup olmadığını araştırmaya başladım.

Özellikle iktidarda olan siyasi partilerin yöneticileri, başaramadıkları olaylar karşısında gündemi değiştirme ustalığını, üstelik algılarla başarmasına  alkış tutanlar ile okumakta zorlananları görebiliyorum.

Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya’da; “İl oyum Ak parti’ye, ilk oyum Erdoğan’a” ismi ile Serdivan Spor salonundaki  gençlik buluşmasında yaptığı konuşmalar bir anda ülke gündemine yerleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz göreve geldiğimizde oy kullanmanın yaşı 30'du. 30'un altındakiler oy kullanamıyordu. Bunu 25'e de indiren biziz 18'e indiren de biziz" dedi.

Tv ekranlarından bu haberi izlerken benim aklım karışırken, sizlerin nasıl olduğunuzu bilemem! Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti’nde  oy kullanma yaşının 30 olduğunu görmedim.

Ancak, şöyle yüzyılların gerisine doğru gidersek seçme ve seçilme yaşı ile ilgili  yaş farklarını görebiliyoruz.

1876 yılında Kanün-ı Esasi ile Meclis’i Ayan ve Miclis-i Mebusan olmak üzere iki meclisli bir parlemanto oluşmuş ve 25 yaşını bitiren Osmanlı vatandaşları ilk kez seçme hakkına kavuşurken, aynı dönemde seçilme yaşı ise 30 olarak belirleniyordu.

1924 Anayasası’nda, 18 yaşını dolduran erkek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına seçme hakkı tanınarak, “seçme yaşı” 18’e indirildi. 1934 yılında yapılan bir değişiklikte (Atatürk tarafından Tür kadınına seçme hakkı verilmesi) ile  22 yaşını dolduran her Türk vatandaşına seçme hakkı verildi.

1960 Darbesi’nin ardından Kurucu Meclis tarafından yapılan yasalara göre, seçmen yaşı ise 21 olarak belirlenmişti.

1982 Anayasası ise 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı.

1987’de Anayasada yapılan değişiklikle seçmen yaşı 20’ye indirildi. 1995 seçimleri için yapılan Anayasa değişikliği ile seçmen yaşı 18’e indirildi.

Seçilme yaşına gelince, 2006 yılında yapılan bir değişiklikle seçilme yaşı 25’e indirildi. 1 Şubat 2017 tarihinde ise  seçilme yaşının 18’e  düşürüldüğünü görmekteyiz.

Seçme yaşının Türkiye’de hiçbir zaman 30 yaş olarak belirlenmediği olayından yola çıktığımızda, 18 yaşa indirilmesinin de 1995  yılı olduğunu kayıtlardan öğrendiğimize göre, iktidar partisinin Genel başkanının sözlerinde anlatmaya çalıştıkları kafaları karıştırmaya başladı.
Kaldı ki, günümüzde dünyanın hiçbir yerinde seçme yaşının 30 olduğu ülke bulunmuyor. En yüksek seçmen yaş sınırının “25” olarak belirlendiği ülkenin ise Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu görmekteyiz.

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanları tarafından hazırlanan bilgilerdeki  yanlışlıkları gençlerle paylaşma sırasında yapılan konuşma neticesinde, insanların akılları karışabiliyor.

Ak Parti iktidarının ülke yönetimine geldiği günlerin öncesi ve sonrasında vatandaşlar için verilen hizmetler noktasında da bazı hatalı sözleri duyduğumuzda; “Allah’ım aklıma mukayyet ol!”diyesimiz geliyor.

Anımsayın; “Bizden önce buzdolabı, ambulans, toplu iğne bile yoktu!”diye yapılan konuşmalar da bir anda yeniden gündeme yerleşti.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar