25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5901
EURO35.0253
ALTIN2422.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bir ihtarın düşündürdükleri

Osmaniye’nin Zorkun yaylası üzerine çok yazıldı, konuşuldu, kanun teklifleri çıkarılması yönünde çalışmalar yapıldı.

Bir çok ev sahibi hakkında mahkemeler kararlar verdi, bazıları ceza ödedi, bazıları ceza karşılığında kamu kurumlarında çalışarak cezalarını ödeme yolu uygulatıldı.

Yaz mevsiminde Çukurova insanının yayla geleneği üzerine yazılanlar konuşulan, mahkemelerin verdiği kararlar bir yana bugün sizlerle bir karar üzerine ev sahibine gönderilen ihtarname ile ilgili yaşananları paylaşacağım.

Zorkun yaylasında “orman arazisini işgal etme ve ilgili maddeler” gereği bir çok vatandaş hakkında tutanak tutulup mahkemeye verildiği gibi, bir vatandaşımız da aynı şekilde yargılanır.

Osmaniye 1. Sulh Ceza mahkemesi kararını verir. Keşit gideri, davetiye gideri ve avukatlık ücreti de ayrıca vatandaşa yüklenir.

Vatandaş mahkemenin kararına itiraz etmez ve üzerine yüklenen cezayı öder. Buraya kadar ki gelişmeler bir yana gelelim, Orman İşletme Şefliği’nden gelen ‘ihtarname’ yazısına.

İhtarın konusu; “Orman arazisi üzerindeki taşınmazın boşaltılması ve işgale son verilmesi” şeklinde vurgulanmaktadır.

Mahkeme kararına dayanılarak, orman arazisi içerisinde bulunduğu belirtilen taşınmazın en geç 30 gün içerisinde boşaltılması, özel eşyaların alınarak anahtarının da idareye teslim edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Tahliye işlemlerinin yapılmaması durumunda, yıkım masrafları ile tüm masrafların icra yolu ile tahsil edileceği de kaydediliyor.

Bu yazı Osmaniye Orman İşletme Şefliği tarafından gönderilmiş. Buraya kadar yine sözümüzü yok. Ancak İşletme Şefinin imzası bulunan bu ihtarname’nin gönderildiği tarih Ocak ayı. 30 günlük süre tanınıyor, bu da Şubat ayında doluyor.

Zorkun yaylası’ndaki evin boşaltılması ve eşyaların dışarı çıkarılmasının istenildiği Ocak ayı içerisinde vatandaş Zorkun’a girebilecek mi? Kar geçit verecek mi? Ocak ve Şubat ayı içerisinde Zorkun yaylasının içerisine kadar gidebilmek olası mı?

Ocak ayı içerisinde Zorkun yaylasında evin boşaltılmasını isteyen ve ihtarnameyi gönderen Zorkun yaylasını bilen Osmaniye Orman İşletme Şefi.

Mart ve sonrasındaki ayların birinde boşaltılması istenmiş olsa vatandaş buna da itiraz etmeyecek. Ancak öyle bir ay içerisinde tahliye isteniyor ki, sanki Ocak ayında Zorkun yaylasında bahar havası yaşanıyormuş gibi akla geliyor.

Vatandaş elindeki ihtarnameyi bana gösterirken ne yapacağını düşünüyordu. Bu mevsimde Zorkun’a gitmesinin olası olmadığını, araç çıkamayacağını ve yolların kardan geçilmez olduğunu anlatıyordu.

Yine ceza almaktan korkan vatandaş durumu Başbakan’a kadar yazdığını anlattı bana. Vatandaş kara kara düşünürken bir öneri getirdim. “Size bu yazıyı gönderen Orman İşletme Şefi’nin yanına gidin, bir araç tutun, gerekirse ‘yolluk ücretini de’ ödeyeceğinizi söyleyin birlikte Zorkun yaylasına gidip tahliye işlemlerini gözlerinin önünde gerçekleştireceğini anlatın”diye konuştum.

Bu önerimi vatandaş uygular mı uygulamaz mı bilmem ama, eğer uygulamaya kalkarsa, Orman İşletme Şefi gitmeme gerekçesi mi gösterir veya gitmek isterse Zorkun yaylasına kadar ulamazlarsa, kar geçit vermezse ne olur onu da bilemiyorum. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar