20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bir beladan kurtulalım derken!..

Ülkemizde bir “inanç tüccar”ının elinden kurtulalım derken, yeni yorumlar yapılarak insanların inançları üzerinden kafaları karıştırmayınız!

Bilmeyen ve öğrenmeyen toplumları ikna etmek veya ‘kandırmak’ kolay olur! Hele de insanların inançları üzerinden yapılan yorumlarla kişileri yanlarına çekerek bir grup oluşturup, ardından genişleyen bir ‘cemaat’ ortaya çıkarma olayları ile karşı karşıya gelebilirsiniz!

Kurban Bayramı yaklaşırken, insanlar kurbanlık fiyatlarını düşünüyor, nasıl ve ne şekilde alabileceğinin kaygısını yaşar oldu.

Benim bildiğim kurbanlıklar; kurbanlık pazarlarında, köylerde veya bir mahallede çevrili bir ahırda satışa sunulurdu.

Bu günlere geldiğimizde ise kurbanlıkların satışı AVM’lerin bile yapmaya başladığını görmekteyiz.

Geniş bir AVM’yi düşünün, içerisine girdiğimizde serinliği, vitrinleri ve albenili gıda ürünleri ile alış veriş yaptığımız yerler, Kurbanlık satışlarına başlamışlar. Reklamlarına bakıyoruz; “….AVM’de  kurbanlık satışlarımız başlamıştır”diye yazıyor.

Sözkonusu AVM’nin neresine kurbanlıkları koyduklarını bilemiyoruz, ama kurbanlıkların bir ‘ahırda tutulması’ gerektiğini düşünerek, avm’nin kurbanlıkları nerede tuttukları ve nasıl görebileceklerimizi düşünüyorum.

Bu AVM’ler çıktığı günden bu  yana mahalle bakkalları kapanmaya başladı, perakende satış yapmaya başlayan AVM’ler bakkallarımızın kapanmasına şöyle veya böyle neden oldu!

Şimdi gündemde Kurbanlıkların ‘kredi kartı’ ile alınmasının, inancımıza göre doğru olup olmadığı tartışma konusu oldu.

Kurbanlık pazarlarındaki köylü vatandaş post makinası kullanamayacağına göre, kurbanlıkların kredi kartı ile satışları az önce yazdığım AVM’lerde gerçekleşecektir.

Kredi Kartı, herhangi bir bankanın verdiği, aylık harcamaların ödenme tarihi belirlenen bir limitteki bir türlü avans para kullanımıdır. Aylık harcamanıza göre belirlenen tarihte; “en az ödemeniz” gereken rakam ile toplam harcamanız size iletilir. Bankalar bu harcamalarınıza şu veya bu şekilde “faiz” yükler.

Diyanet İşleri Yüksek Kurulu kurbanlık alımlarında; “Kredi kartı, banka kredisi ve taksitle kurban kesimi” konusunda “OLUR” derken, Niğde İl Müftülüğü ise; “Kredi kartı ile taksitli faize girip  kurban kesmenin; ‘caiz ve doğru’ olmadığını, bu durumdaki vatandaşların kurban kesmemeleri gerektiğini yönünde açıklamasını görmekteyiz.

Kurban kesme olayı kimlere düşer? Hac’ca kimler gidebilir? Oruç tutmak kimlere düşür? Gibi soruları araştırdığımda, karşılaştığım yanıtlara göre, bazı sözlerin insanların inançları ile “alay edercesine (!) açıklamalar yaptığını tahmin ediyorum!

Kredi kartının şurasında veya burasında “faiz’ bulunmaktadır. Taksitle alıyorsanız zaten aylık faizi benimsiyorsunuz demektir!

Eğer, kurban kesmeyi gerektiren ekonomik koşulları taşımıyorsanız, zaten böyle bir zorunluluk yok ki, kesmeyeceksiniz!

Evlenme yaşını geçtiği halde evladını evlendirmediği halde, Hac’ca giden birinin de “Hac’ca gitmesinin” doğru olmadığı yönünde duyumlarımı sizlerle paylaşmak isterim.

Dinimize göre “Faiz” haram mı?. Din adamlarımız bu konuda hem fikir mi? İnancımızı bizlere tepliğ eden Kur’an-ı Kerim’de ilk ayette ne yazıyor? İnsan ilişkilerindeki sosyal yaşamda; “insanları kandırma, yalan ve yanlışları savunma, ticarette yanıltma” gibi olaylarla ilgili neler yazıyor? 

Benden bu kadar, biraz da sizler kendi kafanızı yormanızı beklerim! Mutlu günler dileklerimle…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar