29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3834
EURO35.1187
ALTIN2326.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Betonlaşırken

Bundan önce birkaç kez gündeme getirdiğim, betonlaşmaya doğru giden kentimizdeki yeşil alanların daralmasını bugün bir kez daha anlatmak istiyorum.

Bu kez yapılan binaların sadece yeşil alanları yok etmesi ve betonlaşmanın artması yanında, çok katlı binalarda daire alan vatandaşlarımızın da sorunlarını sözlerle paylaşmak istiyorum.

İnşaatları tamamlayan bazı müteahhitlerin daire sahiplerine tesliminden sonraki durumlardan çoğunlukla şikayetler geliyor. Verilen sözlerin yerine getirilmediği, araba parkı, çocuk oyun alanı ve yeşil alanların bulunmaması yanında, elektrik ve su abonesi olamadıklarından sızlanmalar yoğunlaştı.

Belediye daire başına aldığı paranın karşılığında bölgesel otopark yapması gerekirken yapmadığı yönünde müteahhitler kendilerini savunuyor. Eğer böyle bir durum sözkonusu ise, Belediye aldığı paranın karşılığında neden otopark yapmadığını anlamak istiyoruz.

İnşaatları tamamlanan daireler sahiplerine teslim edilirken, oturma ruhsatı alınmadığı için elektrik ve su abonesi olamayan vatandaşlar ayrı bir sorun yaşadıklarını söylerken, bazı müteahhitler oturma ruhsatını daire sahibinin alacağı yönündeki konuşmalarını da anlamakta zorlanıyoruz.

Dairelerine oturan vatandaşlar içme suyunu da elektrik tüketimini de fazlası ile ödemek zorunda kalıyorlar.

İnşaatta kullanılmak üzere alınan su aboneliğinin faturası ile konutlarda kullanım arasında fark oluyor. Elektrik için de durum aynı olduğu için vatandaş inşaat için alınan abonelik değerlendirmesi üzerinden fatura ödemek zorunda kalıyor.

Gelelim madalyonun öteki yüzüne. Elektrik aboneliği bir konut için geçerlidir, süzme saat kullanılması veya evden eve çekilmesinin yasak ve suç unsuru oluşturduğunu biliyoruz. İçme suyu için de durum aynı olduğuna göre, yetkililer çok katlı binalarda ‘kaçak’ durumda olduğunu gördüğümüz elektrik ve su abonelikleri için neden müdahale etmiyor?

Oturma ruhsatı olmayan binalarda kullanılan elektrik ve içme suyu sorununun çözümü için Belediyenin ne gibi bir çalışma yaptığını, görevlilerin bu konuda müteahhitleri uyarıp uyarmadığını merak ediyoruz.

Oturma ruhsatı olmadığı halde dairelerde insanlar yaşarken, olası bir deprem sonrası can kayıpları durumunda bunun hesabını kimin vereceği akla geliyor. Ruhsat almadığı halde insanları dairelere yerleştiren müteahhit mi, 5 katlı bir binadaki dairelerin tek sayaçtan su kullanmasına izin veren Belediye mi, aynı konumda elektrik kullanılmasına izin veren TEDAŞ mı sorumlu tutulacak?

Burada en büyük görev Belediye’ye düşüyor. Oturma ruhsatı olmadan dairelere insanlar yerleştirilmişse, boşaltılmasının sağlanmasını veya ruhsatsız binaya verilen inşaat su veya elektrik aboneliği aboneliklerinin iptal edilmesi gibi yöntem uygulayabilir.

Unutmayalım ki Osmaniye birinci deprem kuşağında, olası bir depremde ruhsatsız binalarda yaşanabilecek can kayıplarının hesabını vermek çok zor olacaktır. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar