Ramazan ayının sonunda Bayrama yetişenlerin telaşları, umutları, beklentileri ve bayramlaşma anlarını gözlerimin önüne getiriyorum.
Ramazan Bayramlarında ev veya işyerlerinde konuklara çeşitli ikramlar yapılır. Şeker ve kolonya ikramların olmazsa olmazıdır!
Gıda ürünlerinde ise yöreye göre insanların kültürel ikramlarında farklılıklar görülür.
Özellikle kırsal kesimde yaşayanlar bayram ikramlarını kendileri yaparlar.
Tatlı, lokum, çörek, kömbe ve benzeri gıda ürünlerini kendi hünerleriyle yapan kadınlar, Bayram günlerinde de konuklarına ikram ederler.
Bizim yörede yapılan unlu mamüllerin başında “Kömbe” gelir.
Osmaniye’ye özgü yapılan bu ikramlık ürünlerin ismine “Osmaniye kömbesi” de denilmektedir.
Çoğunlukla, pastane, tatlıcı ve fırınlarda Bayram kömbeleri müşteriye sunulur.
Osmaniye’de son yıllarda Bayram kömbesi yılın tüm aylarında satılmaktadır.
Ancak Ramazan veya Kurban Bayramına sayılı günler kala fiyatları aniden artar! Bu bayramda da böyle oldu.
Bayrama birkaç gün kala Kömbe satan esnafın önünde uzun kuyruklar oluşmaya başlandı. Eski yıllardaki gibi evlerde yapılma işlerine önem verilmez oldu!
Kömbe satıcılarının önlerinden geçiyorum, Ayçiçek yağlısı 100, Zeytin yağlısı 120 liradan satılan kömbelerin, bir de Hatay kömbesi satılıyor ki, bunun da kilosu 140 lira.
Bir esnaf kilosunu 60 liradan satmaya başladı, işyerinin önünde uzun kuyruklar oluştuğunu gördüm.
Aynı esnafa 5 metre, yani arada bir esnaf bulunacak yerde kömbenin kilosu 100 tl’den satılıyor, ama müşteri kuyruğu dikkat çekmeyecek kadar azınlıkta.
Değişik cadde veya sokak üzerinde Bayram kömbesinin kilosunu 100 Liradan satan esnaf, yanında çalışan işçisini 60 liradan satılan esnafa gönderip, 10-15 kilo kömbe aldırıyor, işyerinde de 100 liradan satmaya başlıyor.
Bu ve benzeri olayları fark eden ucuz satış yapan esnaf, her müşteriye 2 kilodan fazla kömbe satmama kararı alarak uygulamaya başladı. Bu esnafın “aracıları” aradan çekmek, halka üretimden tüketime hizmet sunmak olduğunu öğrendim.
Gözlemlerime göre bu bayram öncesinde 60 liradan satan da, 100 liradan kömbe satan da kazandı.
Ancak, ucuz satış yapanın sürümden elde ettiği karı, iki katına satandan daha çok olduğunu düşünüyorum!
Bayramlarda çocukları sevindirmek kadar, yaşlı insanları da sevindirmenin hayırlar getireceğini düşünürüm!
Emeklilerin “Bayram ikramiyesi”ne Bin lira artış yapılarak 4 bin liraya yükseltildi. Siyasi iktidar, bu artışı basın yoluyla duyururken günlerce haber bültenlerinde yer aldı.
Ancak, ikramiye geçen yılki rakamdan yani 3 bin liradan hesaplara yatırılırken, Bin lirası ertelendi! Yani ikramiye ödemesi iki taksite bölünmüş oldu!
Adana’nın Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Ramazan Bayramı öncesi ilçedeki emeklilere 5 bin lira “Bayram ikramiyesi” dağıttı.
Komşu ilçemiz Ceyhan’da Belediye Başkanı’nın emeklilere 5 lira ikramiye ödemesi, ile iktidarın 4 bin lirayı iki taksitle ödemesi elbette tartışılır oldu!
Sahi ya, bizim Osmaniye İl Belediyesi emekliler için bu Bayram öncesi “hangi güzellikleri yaptı!?” merak bu ya!...
Yorum Yazın