25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4852
EURO34.9493
ALTIN2436.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Başkanlık (!) istiyorum!..

Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin Başbakan’ı ve en üst düzeyde de Cumhurbaşkanı bulunan bir sistemle yönetilmekteyiz.

Ak Parti’nin 15 yıldır sürdürdüğü iktidar yönetiminin son yıllarında “Başkanlık sistemi” arada bir ortaya atılarak, gündem oluşturuluyor.

Nedir bu Başkanlık sistemi!? Başbakan’ın durumu ne olacak? Cumhurbaşkanı TEK Adam mı olacak? Başkanlık sistemi, Anayasa’da değişiklik yapılması ile ilgili görüşler, öneriler ve çalışmalar ne zaman başlatıldı?  Şu anki Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanlık koltuğundan Cumhurbaşkanlığı koltuğunu düşünmesi ve aday olması ile önce Ak Partili grubu tarafından gündeme getirildi.

Ardından arada bir fırsat buldukça Başkanlık sistemi ve Anayasa değişikliği üzerine tartışmalar oluşturulmaya çalışıldı.

Olayın içerisine katılması gerekli olan siyasi parti ve milletvekilleri de gerekiyordu. Önce MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi bazı bilemediğimiz yöntemlerle ikna etme turları ve görüşmeleri başlatıldı. Bir noktada Bahçeli “Başkanlık sistemi” ile ilgili olaylara sıcak bakar gibi kamuoyuna yansıdı.

Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi’ndeki amaç neydi, nasıl olacaktı ve TBMM’deki sayının önemi de tartışma konusu haline geldi. Anayasa değişikliği için gerekli çoğunluğun sağlanması üzerine görüşler ve tahminler ileri sürülürken, MHP lideri Bahçeli’nin ‘destek’ sözleri partisi içerisinde tartışmalar oluşturmaya başladı.

MHP’nin kurucusu Alpaslan Türkeş’in oğlu ve şu anda da Başbakan yardımcısı olan Tuğrul Türkeş’in geçtiğimiz günlerdeki sözlerini anımsıyorum. Başkanlık sistemi ve yeni Anayasa değişikliği konusunda MHP Lideri Bahçeli’nin ‘destek’ sözleri ile ilgiliydi. Türkeş, Bahçeli’nin çok kurnaz bir siyasetçi olduğunu ve bu konuda vermek istediği desteğin altından farklı olayların çıkabileceğini anımsatırca tümceler kullanıyordu.

Ülkemizde yaşanan olumsuz olaylarla ilgili, HDP Milletvekillerinin gözaltına alınmaları ve cezaevine konulması olayları yaşanır oldu.

Ülkemizde gerçekleşen bazı yatırımların açılışları yapılmaya başlandı. 2017 yılı için Asgari ücret, emekli maaşlarına yapılacak olan zamlar konuşulmaya başlandı. Avrasya tuneli’nin açılış programları hazırlanıyordu ki, birden ülkemizin değişik bölgelerinde ‘canlı bombalar’ patlamaya ve insanlar öldürülmeye başlandı. 

Anlaşılan o ki; ülkemizdeki önemli hizmetlerin sunulmasında terör örgütleri veya yapancı ülkelerin ajanları huzurumuzu bozmak için yeni yeni eylem planı içerisine girmişlerdi!..

Olayların ayrıntılarına girmek istemiyorum, çünkü anlatmak istediklerimi özetle anlatmak ve okurlarımın da ülkemizde olup bitenleri medyadan takip etmelerini öneriyorum.

Son yıllarda ülkemizde; Anayasa değişikliği ve Başkanlık sistemi üzerinde yapılan öneriler ile tartışmaları köşemde halkımız ile paylaşmak istedim.

Üniversite mezunu bir genç, Fakülteyi bitirmiş bir genç onca aldığı eğitim ve öğretim sonunda açılan sınav barajında yeterli puanı alamadığı için yıllarca işsiz kalıyorsa, evindeki anne-babasından aldığı harçlıkla geçinmeye çalışmayı sürdürüyorsa, işe girebilmek için iktidar partisinin İl veya İlçe Başkanları ile görüşebilmek, partiye üye olabilmek gibi koşulları da yerine getirdiği halde hala işsiz kalıyorsa; Bu olaylar eğer; Başkanlık sisteminde yaşanmayacaksa, Başkanlık sistemini destekliyorum!... saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar