24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5877
EURO34.9245
ALTIN2427.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Başarı ve Başarısızlık

Pazar günü Milletvekili seçimleri yapıldı, 7 Haziran seçimlerinin aksine sandıktan farklı sonuçlar çıktı.

Bu sabah gazeteye gelirken sokaktaki insanların konuşmalarını dinliyorum: “İyi oldu iyi…”,  “En güzeli oldu vallahi!”, “Bahçeli istifa etmeli, başarısızlığını kabul etsin artık!”,  “Kılıçdaroğlu’da bu partinin başından gitmeli!” “HDP daha dünkü parti, helal olsun MHP’den fazla vekil çıkardı!”

Bu konuşmalar sokaktaki vatandaşlar ve esnaf arasında kulağıma gelenlerdi. Bazılarının ise selamlaşmalarının ardından “hayırlı olsun!”sözlerini duya duya gazete bürosuna geldim.

Başarı neydi, başarısızlık neydi diye düşünmek gerekirse, iktidarda olan siyasi partinin yıpranma olaylarını göz önüne aldığımızda, oylarının da azalacağı hesap edilir. Bu tüm dünya ülkelerinde siyasi gözlemciler tarafından böyle okunur.

7 Haziran seçimlerinin üzerinden ne geçti ki, Ak Parti oyunu birden yükseltiverdi diye düşünebilirsiniz.

“parelel yapı” diyerek üzerine gidilen insanlar ve bunların medyasının gücü de ortaya çıkmış oluyordu. Demek ki bu kadar feryat etmelerine ve tepki göstermelerine karşın “paralel yapı” taraftarlarının sanıldığı kadar gücü yokmuş.

Osmaniye geneline baktığımızda yerelde iktidar olan MHP’li Belediye yönetimine mi, yoksa parti yönetimine mi tepki gösterildi de birinci sıradan ikinci sıraya yerleştiği tartışma konusu haline geldi.

Bir partinin Genel Başkanı ve aynı zamanda Milletvekili ve Adayı olduğu, yerelde Belediye yönetimini elinde bulundurduğu halde, 7 Haziran’daki seçimlerde yüzde 40,35 oy alarak birinci parti olacaksın, 1 kasım seçimlerinde ise yüzde 33,88’e düşerek ikinci parti konumuna geleceksin.

1 kasım seçimleri sonuçlarına baktığımızda MHP oylarında  17 bin 465 rakamında bir azalma görülürken, HDP’de 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 4.21’den yüzde 2.97’ye gerileme dikkat çekiyor. HDP’deki yüzde 2’nin üzerindeki bir oranın gittiği yerin AK Parti olacağı hesaplanıyor. MHP’nin  yüzde 40.35’ten yüzde 33.88’e düşmesindeki yüzde 6.47’lik oranın AK Parti’den yana kullanıldığı hesap ediliyor.

CHP’ye baktığımızda 7 Hazirandaki yüzde 13.43’lük oranını, yüzde 13.59 rakamına yükseltmiş. Bir başka anlatımla CHP’den başka yere kayma olmadığı gözleniyor.

Osmaniye’deki üç partinin almış oldukları son rakamlara baktığımızda, MHP’nin baraja takılması halinde AK Parti’nin 4 milletvekili çıkarabileceği okunabilir.

MHP’nin Osmaniye’deki oy sayısının azalması olayında kim veya kimler suçlanacak? Yerel seçimlerde CHP’nin emanet oylarını isteyen MHP’liler, 1 Kasım seçimlerinde nereye omuz verdikleri ortada iken, bundan sonraki seçimlerde Bahçeli adına bu halktan nasıl oy isteyebileceklerini merak ediyorum.

Ak Parti Osmaniye’de yönetim kadrosu ile kenetlenerek bu başarıyı elde etti ve birinci parti olarak sandıktan çıktı. Önümüzdeki yerel seçimlerde de Ak Parti Osmaniye Belediye Başkanlığı için sağlıklı çalışabilecek bir adayı hazırlama projesine bugünden itibaren başlamış durumdalar.

CHP’ye gelince, 1 kasım seçimlerindeki kadar Osmaniye’den bir milletvekili çıkabilme şansı bir daha gelmezdi. Ama bunu değerlendiremeyen CHP, bundan sonra da genel ve yerel de sadece aday çıkarmak için isim belirlemeden öteye gidemeyeceklerini gözlemliyorum.

Kazananlara hayırlı, kaybedenlere geçmiş olsun. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar