25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5275
EURO34.9585
ALTIN2436.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Başa bela!..

Vatandaşı bankalara veya diğer taksitlendirmelere çekenlerin, günü geldiğinde perişan duruma düşürmeleri toplumdaki huzursuzlukları bozduğu gibi, dengelerin de değişmesine neden oluyor.


Son yıllarda cinayet, intihar, boşanma olaylarına baktığımızda bunların çoğunluğun altında bankaların kredi kartı taksitleri ile buna benzer borçların ödenememesi yatıyor.


Birkaç yıl öncesinde banka şubeleri kaldırımlara tezgah kurup, iyi giyimli iki güzel kızı da görevlendirip, yoldan geçenlere kredi kartı dağıtıyorlardı. O görevli kızlar vatandaşa kredi kartı verebilmek için adeta yalvarıyorlardı.


Bununla da kalınmadı, sıcak paranın yerini kredi kartı kullanımları almaya başladı. Bazı alış verişlerde sıcak para yerine kredi kartı sormaya başladılar. Kredi kartı alan vatandaşlardan yıllık aidat alınmaya başlandı. Sonrasına bakıyoruz, Tüketici hakları heyetinin bankaların aldıkları kredi kartı aidatları konusundaki çalışmaları sonucunda, yıllık kart aidatlarının iptal edildiği  duyuruldu. Bu konuda Hükümet vatandaştan olumlu tepki almıştı.


Oysa yetkililerin halka anlattıkları gibi olaylar gelişmiyordu. Yani Bankalar kart aidat ücretlerini geri vermiyordu. Bu konuda Tüketici Hakem heyetine başvuranlarda aylarca beklemeye başladılar. Şu anda sadece Osmaniye’de Tüketici hakem heyetinde binlerce başvuru olduğunu öğreniyoruz.


Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşıma bankanın birinden gelen yazıya baktım. Banka kartına  1 Kasım 2014 tarihinden itibaren 78 Tl kart aidatı alınacağı yazıyordu.


Hani, yetkililer banka kartlarından yıllık aidat alınmayacağını söylüyorlardı. Bu bankanın gönderdiği yazı neydi veya bankalara başvurdukları halde kart aidatları geri verilmeyenlerin sorunları neden çözümlenmiyordu.


Bir başka konuya gelelim. ‘torba yasa’ ile borçlarını taksitlendirenler yine sıkıntı çekiyorlar


Şimdi bir olayı paylaşmak istiyorum sizlere. SGK’na borcu bulunan bir esnaf, ‘torba yasa’dan yararlanıp borçlarını taksitlendirmiş. SGK’na borcundan dolayı taksit öncesi belirtilen bir rakamı bankaya yatırması istenmiş. Vatandaş elinde para ile SGK’nın söylediği iki bankadan birine gidiyor ve ödeme yapmak istiyor. Bankanın biri, ‘sistem yok’ diyor parayı almıyor. Diğer banka ise paranın hangi hesaba yatırılacağını bilmiyor.


Vatandaş SGK’daki yetkiliyi arıyor, elindeki paranın hangi hesaba yatırılacağını, maddeleri ile birlikte getirip bankadaki memura gösterdiği halde, banka şubesi hala vatandaşın parasını almıyor. Bankadaki görevli memur, “Bizde böyle bir hesap yok, alamam”diye yanıt veriyor.


SGK’daki görevli memurun verdiği hesap numarası banka şubesindeki memurlar tarafından alınmıyorsa, bu esnaf vatandaş ne yapsın şimdi? Eğer böyle bir hesap numarası varsa, bankadaki memur o sistemi mi göremiyor, yoksa vatandaş ne diye bankalarda kuyruklarda bekletiliyor?


Esnaf elindeki parayı Muhasebecisine veriyor, onlarda parayı bankaya kabul ettiremiyorlar.


SGK’nın anlaştığı iki bankaya da parasını yatıramayan esnaf şimdi şaşkınlık yaşıyor. Buna bir çözüm yolunun bulunması için SGK’nın ya ödemeler için vezne açması veya sistemde görünmediğini söyleyen banka yetkilileri ile görüşmeler yapması gerekiyor. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar