28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.346
EURO35.1414
ALTIN2307.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bakmak ve görmek…

Bu sütunlarda bazı günlerde yaşamın kesitlerinden örnekleri sizlerle paylaşıyorum. 

Yazdıklarım, çevremizdeki insanların yaşadıkları olayların olumsuz yönlerine tepki duyuyorsanız, böylesi olaylardan birer ders çıkarmanızı amaçladığımız için bunları köşeme taşıyorum.

Toplumsal yaşantılarımızda farklı olduğu kadar, ilginç olumsuzlukları yaşamaya başladığımıza tanık olduğumda, geleceğimizin huzur, barış, sevgi, saygı ve güzelliklerinden kaygı duyuyorum!

Bilmem sizler de yaşanan olumsuz olaylar karşısında kendinizi sorguluyor veya geleceğimizden kaygı duyuyor musunuz?

Kendinizi “iyi bir insan” olarak tanımlayabilirsiniz, ancak bunu çevrenizdeki diğer insanların söylemesi önemlidir.

Kendinizi iyi insan olarak göstermenin ölçüsünü bana anlatabilir misiniz? Kamu kurumunda çalıyorsanız, vatandaşa  karşı saygılı davranıyor, onların sorunlarının çözümü için kızmadan ve  sabırla dinleyerek çözümlüyor musunuz?

Esnaf iseniz, vatandaşın alış-verişi sırasında onları “velinimet” olarak görerek saygılı hareket içerisinde bulunuyor musunuz? Alacaklarınızı isteme de erkenci olduğunuz kadar, borçlarınızı da ödemek için aynı hareketler içerisinde misiniz?

Doğayı, çevreyi ve çocukları seviyor, çevreyi kirletenlere ve çocuklara kötü davrananlara karşı tepkilerinizi gösteriyor musunuz?

Çevremdeki bazı “eleştiri seven-eleştiri hastası” kişileri izliyorum. Kendileri sütten çıkmış ak kaşık, ama kendileri gibi düşünmeyenler ise farklı kişiler olarak tepkiyle karşılanıyor!

Kendilerinin dışındaki kişileri eleştirenler, kendi toplumsal yaşamlarındaki hataları, yanlışları ve inançları adına ahlaksızlıklarını unuturcasına, başkalarının yaşantılarına dil uzatmayı hüner sanıyorlar!

Gözlerindeki “At gözlüğünü çıkaramayanlar!” çevresindeki insanların da kendileri gibi yaşamasını istiyor! Bir kişi, kendi dışında başka birini eleştirirken, önce kendisinin yaşamındaki sosyal ve toplumsal olayları düşünmelidir.

Bu konuyu biraz açmak gerekiyor, çünkü benim öyle okurlarım var ki; bu köşemde yazdığım toplumsal olaylardaki olumsuzlukların sağlıklı olması yönündeki yetkilileri eleştirilerimi farklı algılayanlar çıkıyor.

Hizmetlerin eksik veya aksaklığı konusunda görevini yapmayanlar eleştirilir, sağlıklı hizmet beklenir!

Toplumsal huzur ve güveni bozucu hareketlerde bulunanlara tepki gösterilir!

Kişisel yaşamdaki kusurlar, eğer toplumsal anlamda çevreyi rahatsız etmiyorsa, kişilerin özel yaşamına dil uzatıp, onların yaşam tarzını eleştirirken; çok önemli sözcükleri seçmek önem taşır.

Bir kişinin yaşam tarzını eleştirmek için, o kişinin kamuyu ilgilendiren bir yönünün olması ve kamu adına yaptığı hizmetlerde hata yapması akla getirilmelidir. Kişilerin özelleri kendilerini ilgilendirir.

İnananlar ile inanmayanlar diye ayrım yapmak, siyasal görüşleri nedeniyle bazı kişileri dışlamak veya görüş farklılığı gördüğünüz için alış veriş yapmadığınız esnafları seçmek gibi olayları yaşamınızda uygularken yaşamın barış yönünü de düşünmeniz gerekiyor!

Kişileri siyasal görüşleriniz nedeniyle sevememiş olmanız, sizin kendi eksikliğiniz olsa gerek!

Baş başa gidip anlaşamadığınız görüşleri konuşup tartıştınız mı?

O kişinin belki de sizinle aynı görüşleri düşündüğü, ancak çevrenizdeki bazı “at gözlüklülerin” sayesinde böylesi kişilere karşı tepkisel davrandığınızı düşünme zahmetinde bulundunuz mu?
Önce insan olmak gerekiyor!

Eleştiri yapılmalı ama yerine göre! Tepkiler olmalı ama toplumsal bir olayı ilgilendirmeli. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar