24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.569
EURO34.8558
ALTIN2433.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bahar’ın gelişi…

Kış aylarını geride bıraktığımız, baharın muştucusu olarak adlandırılan 21 Mart Nevruz günü’nü de geride bıraktık.

Baharın muştucusu Nevruz, yani 21 Mart, aynı zamanda gece ile gündüzün eşit olduğu, bu günden sonraki günlerde gündüzlerin uzamaya başladığı süreç olarak yaşanmaktadır.

Son yıllarda öğrenciler sabahın erken saatlerinde, yani karanlık bir havada okullarına gitmeye başlamışlardı.

Öğrenci servisleri saat:06.30’da öğrencileri almaya geldiğinde sabah ezanı okunurken yola çıkılıyordu. Okula gitmek üzere servis bekleyen küçük öğrenciler sabah ezanını duyduklarında, bir de sabahın karanlığında evlerinden ayrılırken; “İyi geceler” diye anne-babaları ile vedalaşıyorlardı.

Birkaç gündür sabahın karanlığını göremez olduk. Nevruz gününe doğru gelirken sabah ezanı bile erken okunmaya başlandığı için çocuklar servis beklerken sokak lambalarının bile söndüğüne tanık olmaktayız. Evden ayrılan çocuklar havanın açıklığı ve karanlığın olmadığını görmeye başlayınca anne babalarını öperken;
“Günaydın!”demeye başladılar.

Bahar geliyor besbelli, aydınlık günler başlıyor, bundan sonra yağışlı günleri özleyeceğiz. Sıcaklar artacak, ağaçlar yeşerecek, toprak gürleşecek, çiçekler ve her türlü bitkiler renkleri ile doğaya ayrı bir güzellik katacaktır.

Nevruz etkinlikleri bu yıl Osmaniye’de kutlanmadı. Kadirli ilçemizde etkinlik düzenlendiğini öğreniyoruz. Geçmiş yıllarda Cumhuriyet Meydanı’nda kutlanan Nevruz, çeşitli gösterilere sahne olurdu.

Kriştek çevirmeye çalışanların beceremediklerinde ayaklarına dolayan ipten kaçışı, krişteğin bir taş parçası gibi uzaklara gidişi, koyun kırpma yarışı, yumurta tokuşturma yarışı, şiirlerin okunması, türkülerin söylenmesi gibi etkinliklerle o gün insanlar baharın gelişini kutlandı.

Bu yıl program hazırlığı yapılırken, henüz bilinmeyen bir nedenle Nevruz etkinlikleri iptal edilerek yapılmadı. Mutlaka devletimizin yetkililerinin de bildikleri vardır diye düşündük, o kadar da ayrıntısına girmedik.

Mart ayı içerisinde önemli günleri de beraberinde kutluyoruz. “Çanakkale zaferi”, “Yaşlılar günü”, Down Sendromlular günü” “Nevruz bayramı” gibi günler etkinliklerle kutlanır.

Dün de “Dünya su günü” idi. Bugün ise “Dünya Meteoroloji günü” kutlanacak. Günler ve Haftalar denildiğinde amacına uygun ve o günün öneminin değerlendirilmesi gerektiğini düşünürüm.

Örneğin dün “Dünya su günü” kutlanırken, sadece günü kutlamak yerine dünyada günümüzde yaşanan olayların, hatta savaşların çıkış nedenlerini de düşünmek zorundayız.

Bir zamanlar ülkeler arasındaki savaşlar petrol yüzünden başlatılırdı. Son yıllarda ve önümüzdeki yıllarda su önem taşamaya başladı. Su olayı günün birinde petrol kadar önem taşıyarak ülkeler arasında savaşların çıkmasına neden olacaktır.

KKTC’nde içme suyu sorunu olduğunu anımsayın. Mersin’den denizin içerisinden borularla götürülen su ile KKTC’de sorunun çözümlenmeye çalışılması noktasındaki projeyi aklınıza getirin.

Su hayattır, temizliktir ve canlıların canlanmasında özü oluşturur.

Nevruz, baharın muştucusu olduğuna göre, 21 mart Nevruz, 22 Mart Su günü birbirlerini bütünleyen önemli günler olsa gerek.

Susmayın, susarsanız, susuz kalırsınız!.. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar