24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.567
EURO34.8627
ALTIN2430.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Baba olabilmek

Baba sözcüğünü duyduğumuz anda, ailenin başındaki erkek gelse de, “Baba” sözcüğünün değişik tariflerdeki benzetmelerle de kullanıldığı görülmektedir.

Baba’nın asıl görevini üstlenirken; şefkatli, idare edebilen, hakkaniyetle hareket eden, koruyan, kollayan ve özverili biri olduğu anlaşılır.

Bizim halkımızın değerlendirmelerine baktığımızda, “Baba” denildiğinde sadece “Ailenin başındaki erkek” gelmez. “Devlet Baba” sözleri yanında, “Mafya babası” gibi sözcükleri de duyarız.

Baba’lık görevini üstlenenlerin, “Mafya babası” dışındaki anlamlandıran kişilerin hal ve hareketleri sosyal ve toplumsal hayatta önem taşır.

Babalar evlatları arasında ayrım yapmamalı, onların yanında küfürlü konuşmamalı, ahlak yönünden davranış içerisinde olmamalı, evlatlarını kötü alışkanlıklardan uzak tutacak şekilde örnek olabilmeli, çevresindeki insanlarla barış içerisinde yaşayabilmeleri yönünde uğraş verebilmeli, aile bireylerinin sağlık, huzur, güven ve barış içerisinde yaşayabilmeleri sağlamak için hareket edebilmeli diye tanımlayabiliriz.

Baba olarak tanımlanan veya kendilerini baba olarak tanıtan kişilerin aile içi ve çevresindeki hal ve davranışları olumlu veya olumsuz yönden örnek alınabilir ya da tepki görebilir.

Öncelikli olarak aile içerisindeki çocukların çevresi ile kavgalı olmamaları ve barış içerisinde yaşayabilmeleri için babalık görevini yürütenlerin “küfür, kinci, öteleyici, kayırmacı” gibi davranışlardan uzak kalması önem taşır.

Her olay karşısında ağzından küfür çıkan, el-kol hareketleri ile karşısındakilere meydan okurcasına konuşmalar yapan, evlatları arasındaki sevgi davranışında ayrım yapan babanın, aile içerisinde huzur ortamını sağlaması zor olur.

Bu olaylar, tanımlamalar ve davranışlar aile içerisinden dışarıya doğru izlendiğinde; işyerleri, kurumlar, yerel ve merkezi yönetimlere kadar uzanabilir.

Kurumların en üst düzeyindeki yönetici, yerel ve Merkezi yönetimlerin en üst makamındaki yönetici de halk tarafından saygı duyularak, “Baba” olarak değerlendirilerek ilgi ve sevgi bekler.

İnsanlar arasında olumsuz veya olumsuz yönden eleştirilen gençlerle ilgili olarak; “Babasına çekmiş” sözü kullanılır. Buradaki tanımlamadan amacın, baba için önemi önem taşır.

Bir halk deyimini anımsatmak isterim; “Oku; Baban gibi! Cahil olma!” Bu sözcük iki ayrı anlamda kullanılır. Birincisindeki; “çocuğun babası gibi okuyan biri” olmasıdır, İkincisi ise, “Okumayıp cahil” olması anlamını taşımaktadır. Baba görevini üstlenenlerin dillerinden, “Küfürlü sözler” duyan çocuklarımız, o sözlerin önemli olduğunu sanarak, günün birinde “küfürbaz gençler” yetiştiğinde önünü alamayız. Baba’lara duyurulur!

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar