28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3511
EURO35.1428
ALTIN2308.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ayranı ekşi olmayanlar!

Bir halk deyimi vardır; “Hiç kimse ayranım ekşi demez!” tümcesiyle söylenir. 

Bu ayın sonunda yerel seçimler yapılacak ya, adaylar meydanlara çıktılar. Kendilerini ve projelerini halka tanıtmaya çalışıyorlar. Seçim öncesindeki çalışmaların demokratik bir ortamda, kırıcı ve öteleyici olmadan yapılması tem beklentimizdir.

Huzur ve güven ortamında, birbirlerine saygı kapsamında bir seçim yapılması, yönetime aday olanların da sadece projelerini halka tanıtması yine beklentilerimiz arasında bulunmaktadır.

Olayın içerisine siyasi parti liderleri girdiğinde ortamlık sanki kavga alanına dönüyor! Biri çıkıyor kendi partisinin Belediye Başkan adayını tanıtırken, mevcut Başkanın da kendi partisinden olduğunu unuturcasına; kenti daha iyi yöneteceklerini, daha sağlıklı hizmetler sunacaklarını söylüyor.

Mevcut Belediye Başkanı bu güne kadar yapamamış veya yapmamışsa, “yapma sözü” vermenin halkla alay eder gibi sözler kullanıldığı yönünde seçmen gülmeye başlıyor.

Muhalefetin söylemesi gerekenleri iktidardakiler söylüyor. Hiç kimse “ayranım ekşi”demeden sallıyorlar ha bire!

Hele o bazı siyasilerin “inançlar” üzerinden kullandıkları sözler var ya, seçmenin aklını karma karışık yapmaya yetiyor!

Birbirlerine sataşmalarla değil, projelerle adayların halkın karşısına çıkıp konuşması seçmenin tek isteğidir. İktidarından muhalefetine kadar seçim öncesi kullanılan dil ve sözlerin daha güzel olmasını bekliyor vatandaşımız.

Mahalle kabadayısı gibi konuşmanın kimseye yarar getirmeyeceği gibi böylesi zihniyetin hırçınlıklarının da ülkemizde barış içerisinde yaşamak değil, huzursuzluğu doğuracağı kaygısı yaşanır oldu!

Sizlerle bir halk hikmetini paylaşmak istiyorum. Bu olayı sizler nereye yorumlarsanız yorumlayabilirsiniz!

-Evin delikanlısı birkaç arkadaşı ile birlikte masa kurup rakı içmeye başlamışlar. Bu sırada yaşı 70’lerde olan bir kadın gençlerin ne içtiğini sorar.

Gençler Ayran içtiklerini söylerler. Yaşlı kadın susadığını belirterek bir bardak ta kendisine ayran verilmesini ister.

Gençler birbirlerine bakarlar ama, içlerinden biri bir bardak rakıyı yaşlı kadında verir.

Kadın ayran sandığı rakıyı içer ve ardından elini kaldırarak; “Vay be dünya vay! Bu ayranı da yapan kadın kendisine kadınım diyerek mi dolaşıyor!?”diye gençlere tepki gösterir.

Gençler rakı içtiklerini söyleselerdi, yaşlı kadın onlara kızacaklardı, ancak ayran dediler ama, bu kez kadının içmek istemesi üzerine yeni bir yalan bulamadıkları için bir bardak sunmak zorunda kaldılar.

Yaşlı kadın ayran yerine rakıyı içti ama, tadının ayran gibi olmadığını da anlayınca, bu kez içtiğinin tadının güzel olmadığını anlatabilmek için yapan kişiye tepki gösterdi.

Bazı anlarda da “ayranı kabardı!”diye bir halk deyimi vardır. Seçimlerin ardından vatandaş unutulur, hatta sokakta selam bile verilmeyenler seçimler yaklaştığında öylesine sevecen tavırlar görür, sarılıp hal hatır sormalarla karşılaşırsınız ki, görünce şaşkınlık yaşarsınız!

Bir dönem yönetimde bulunduğu halde vermediği hizmetleri, yeni dönemde yapacağının sözünü vermek, iktidardakilerin değil, muhalefettekilerin işi olsa gerek!

Muhalefetin yapılamadığı yerlerde, iktidardakiler de “ayranım ekşi” demeden halkın karşısına çıkıp konuşma cesaretini kendilerinde elbette bulacaklardır. Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar