29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3923
EURO35.1017
ALTIN2326.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Atıklar çöpe…

“Günaydın, güzel sabahlar, bereketli satışlar, sağlıklı günler, başarılı çalışmalar…” gibi sözleri duyarak güne başlamak, yeni bir güne mutlu yaşamanın yolunu açacağına inanıyorum.

Selamlaşmayı, hal-hatır sormayı ve yardımlaşmayı unutmaya başladığımız bir süreç içerisinde yaşama uğraşı vermekteyiz. Olayları kişiler kendi akıllarını kullanarak değil, birilerinin verdiği akılları savunmayı tercih eder hale gelindi!

Mesleğin önemini, çalışma koşullarını, nitelik ve niceliklerini bilmeden, yani “berber çırağı bile olmadan, saç tıraşa yapmaya kalkışan” kişilerin her mesleğin içerisine yerleşerek ekmek parası kazanmaya çalıştıkları bir süreç yaşamaktayız.

Hal böyle olunca da bazı serbest mesleklerin, deyim yerinde ise “Cılkı” çıkmış durumda.

Çöp araçları ve bu araçlarda çalışan temizlik görevlisi işçiler bulundukları kentin cadde ve sokaklarını temizlerler. Kamyonet veya traktör römorkları ile değişik araçlarla sokaklardaki atıkları alarak belirlenen yere götürüp dökerler.

Yaşanan bir kenttin temiz olabilmesi için öncelikli olarak insanlarımız sokaklarındaki evlerinin önüne çöp kutuları bulundurmaları, atıklarını da poşetler içerisinde atmaları önem taşımaktadır. Caddeler üzerinde ise Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından çöp konteynırları yerleştirilir.

Günümüzde köylerimizde bile çöp konteynırları bulunmaktadır, bu konuda ilgililer halkımızın atıklarını sokaklara atmaması için köylerimize bile çöp konteynırları yerleştirmiş bulunmaktadır.

Önemli olan bu çöp konteynırları değil, halkımızın atıklarını nereye ve ne şekilde atacağı olmalıdır. Hani derler ya; “aracı ehliyet değil, sürücü sürer!”diye.

Osmaniye’nin cadde ve sokaklarındaki çöp konteynırları günün her saatinde atık toplayan insanlarımızın, geri dönüşüm ürünleri almak için karıştırdıkları noktalar olarak biliniyor.

Sokak aralarındaki evlerin önündeki çöplerin yola saçılmaması, kedi veya köpeklerin dağıtmaması için çöp kutularını evlerinin bahçelerinde tutan insanlarımız var. Çöp araçlarının geldiğini duyduğu anda, eğer yetişebilirse evinin bahçesinden çıkarıp çöplerini araçtaki işçilere vermeyi bekleyenler var.

Çöp toplama araçlarının sokaklardaki geliş saatlerinde değişiklik olabiliyor. Gelin buna farklı bir yöntem uygulayalım! Temizlik araçlarına bir müzik veya kısa slogan olarak “çağrı mesajı” verelim. Temizlik araçları her duruşunun ardından hareket ettiği anda belirlenen müzik veya çağrı sloganı ile sokakta ilerlerken, insanlar da temizlik aracının geldiğini bildiği için evlerindeki çöpleri dışarı çıkarıp teslim etsinler.

Bu arada, temizlik aracını kaçıranlar evlerinin bahçesindeki atıkları sokağa bırakmayıp, bir sonraki sefer için bir kenarda bekletsinler.

Okullarımızda öğrencilerimizin teneffüse çıkmaları için bir müzik, sınıflarına girmeleri için aynı müzik dinletilmektedir.

Osmaniye’de Belediye olarak temizlik hizmetlerinde kentimizin sağlığı için çalışan işçilerimiz ile araçlarımızın hizmetlerinin daha verimli olabilmesi adına, araçlara kısa bir slogan ve müzik verilerek, “Çöp toplama aracı geliyor!” imajının oluşturmasını kentimiz açısından yararlı olacağını düşünüyorum. Mutlu günler dileklerimle…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar