26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.526
EURO34.9654
ALTIN2440.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Atatürk Osmaniye’de

Atatürk’ün Osmaniye’ye gelişinin 90. yıldönümü nedeniyle dün çeşitli etkinlikler yapıldı.

Geçmiş yıllarda basında yazılanları anımsadığımda, Atatürk’ün Osmaniye’ye üç kez geldiği gündeme gelmişti. Bir defasında trenle geçerken gar’da kısa bir mola verdiği, diğer gelişlerinde de halkla sohbet ettiği yönünde yazılar yazılmıştı.

Atatürk’ün Osmaniye ziyareti  sırasında şu anki Özel İdare işhanı olarak bulunan yerde benim çocukluğumda iki katlı bir bina vardı. Burası bir ara Kaymakamlık binası olarak kullanılmıştı. Şu anda o eski Kaymakamlık binasının yerinde yerfıstığı ürünleri satılıyor, kafeterya olarak çalıştırılıyor.

Atatürk’ün 16 Ocak 1925 günü Osmaniye ziyareti sırasında o binaya geldiği, burada halkla sohbet edip kahve içtiğinden sözedilir.

O binanın yıkılıp yerine Özel idare işhanı yapılması kararı alınmak üzereyken, Osmaniye’de çevreciler tepki göstermişlerdi. Atatürk’ün Osmaniye ziyareti sırasında ağırlandığı binanın yıkılmaması istenmişti, ancak bu tepkiler başarılı olamamıştı.

Osmaniye’deki çevreciler bir konuda başarılı oldular bunu da paylaşmak isterim. Yine o tarihlerde şu anki tren garının yanındaki tuvaletin bulunduğu alan ve çevresindeki ağaçların kesilmesi söz konusu olmuştu. Burada farklı bir konum planlanıyordu. İmzalan toplandı, tepkiler basın açıklamalı yolu ile kamuoyu ile paylaşıldı.

Osmaniye’deki çevrecilerin bu tepkisi üzerine oradaki ağaçlar şu an bile dimdik ayakta duruyorlar.

Yine çevrecilerin tepkileri arasında şu anki Park 328 AVM’nin yerine yapılması planlanan işmerkezi nedeniyle 100’ün üzerinde çam ağacının kesilmemesi tepkisiydi. Burada da başarılı olunamadı ve çam ağaçlarının ancak 10 kadarının kesileceği sözü dönemin Valisi tarafından verilmesine rağmen şu anda ancak geriye 10 çam ağacı kaldığını görebiliyoruz.

Atatürk’ün Osmaniye’ye gelişinin 90. yıldönümünde yine bildik görüntüler ve program gerçekleşti. Trenden inmesinin temsili görünümü, Türk bayrağının Vali’ye sunulması, halkoyunları gösterileri ve Atatürk anıtına kadar kortej yürüyüşü, Vali’nin Şeref defterini imzalaması ile program sona erdi.

Hava koşulları uygundu, farklı programlar Belediye tarafından da yapılabilirdi. Örneğin “Atatürk fotoğrafları” sergisi Kent Müzesi önünde açılabilirdi. Atatürk’ün bilinmeyen yönleri ile ilgili Belediye sunum yapılmasını sağlayabilirdi.

Atatürk’ün Osmaniye’ye gelişinin 90. yıldönümünde Cuma namazı çıkışı Cumhuriyet Meydanı’nda bir kamu çalışanları sendikası imza kampanyası başlattı. Kampanyanın amacı; memurların namaza gidebilmeleri için mesai saatlerinin ona göre ayarlanması yönündendi.

Bir gün önce de bir başka sendika memurların ekonomik koşullarını anlatan bir basın açıklamasını yine aynı Meydan’da yapmıştı.

Farklı sendikaların farklı görüşleri ve isteklerine saygı duymak gerekiyor. Birilerinin sıkıntıları ekonomik, diğerlerinin sıkıntıları namaz saatlerinin ayarlanması, bir başkalarının sıkıntıları ise daha farklı olabiliyor.

Öncelikle tüm görüşlere ve isteklere saygı duymalı, ancak yol ve yöntemlerin de ortasını sağlıklı şekilde uygulamak gerekiyor. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar