28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.346
EURO35.1414
ALTIN2307.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Araştır-Düşün-Yaz

Birilerinin karşınıza çıkıp sizi ikna edercesine yönetimdeki kusurları örtercesine sözler kullanırken, kendinizi onun gibi düşünmek yerine; yaşadıklarınızı araştırıp, düşündükten sonra çevrenizdeki diğer insanlarla paylaşabilmeniz olayını rahatça gerçekleştirebiliyor musunuz?

Araştırmak farklı, düşünmek farklı, bu iki olayı yazabilmek ise daha farklı eylemlerdir.

Davulun başkasında, tokmağın bir başkasında olduğu çıkan sesin ise anlaşılmasında zorlandığımız bir süreç yaşamaktayız.

2021 yılı için yapılan zam oranları için alınan kararları araştırıp, düşünenler ve yazıp-konuşabilenler için sözlerim olacak.

Asgari ücret yeni yılda bekar bir işçi için net olarak 2.825,90 kuruş olarak belirlendi. Evli ve çocuklular için ek ücretler olacağı kayıtlara geçse de, işverenin bazılarının bu asgari ücret üzerinden fark ödemediği olaylarının yaşandığı görülmektedir.

Asgari ücrete 2021 yılı için yüzde 21.56 oranında zam yapıldı. Memur emeklilerine yüzde 7.36, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 8.36 oranında zam yapıldı.

Bu zamların ardından kiralara yapılan zam oranı ise, yüzde 12.28 olarak açıklandı. Yıllardır kira zamları yüzde 10 olarak açıklanırken, 2021 yılında, hem de covid-19 salgın sürecinde yüzde 12.28 olarak açıklanmasına anlam veremedim.

Salgın nedeniyle devletin “kira yardımı” yapacağı yönündeki açıklamaları anımsıyorum, ardından bu yılki kira artışının yüzde 12.28 olduğunu öğrendiğimde; emekli maaşına yapılan yüzdelik oranı unutamıyorum.

Sadece böyle olsa, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2021 yılında elektrik ve doğalgazda uygulanacak hizmetlerde yaklaşık yüzde 14 oranında zam yaptığını açıkladı.

Yıllarını çalışarak ve devletine vergi ödeyerek yaşayıp, sonunda emekli olarak hayatını sürdürmeye çalışan insanların maaşlarına yapılan zam ile oturdukları konutların kiralarına yapılan zam arasındaki iki kata yakın zam oranını iyi okuyup, araştırıp, düşünüp ve yazabiliyor musunuz!?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Verilerine göre 2020 yılında enflasyon yüzde 14.60 seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Buna göre, emekli maaşlarına yıllık enflasyon rakamlarının yarısına yakın artış yapılırken, elektrik ve doğalgaza yapılan zammın enflasyon seviyesinde yapılması uygulaması sizlerin kafalarında karıncalanmalar yapıp yapmadığını merak ediyorum!?

Kişilerin ekmeklerini parçalamak veya ekmeklerini ellerinden almak üzere yapılan çalışmalarla ilgili, kamuoyu ile paylaşımlarda bugün parmak-söz veya işaret gösterenlerin, mezarlarında “görünmek üzere olanlar” dışında, diğer günlerdeki mezar ziyaretlerini merak ediyorum!..

Tarihteki gelişmeleri ve yaşananları bilerek hareket etmeyenler, gün içerisindeki yaşadıklarını “günlük” olarak değerlendirenler, günün birinde tarih önünde isimlerinin nasıl anılacağını düşünmedikleri zaman, torunlarına kötü anılar bırakabilirler…

Bir insanın; sabrının da sınırının olduğunu ve sadece arkadaşlık adına kaç yıl boyunca “bedava” çalıştığı işyerindeki patronun, kamuoyundaki göğsündeki “kıl-cık”ları sayabilir misiniz!?...

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar