24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5671
EURO34.8565
ALTIN2434.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Anız yakmak!

Osmaniye’de ürünlerini tarladan alan çiftçilerin yerde kalan anızları yakmaları sonucu, toprağın veriminin düştüğünü, ayrıca anızlar arasındaki canlı hayvanların da öldüğünü belirterek yıllar öncesinden karşı çıkmıştık.

Osmaniye Çevre Dostları Derneği olarak bu kentte dernek yöneticileri bir çok olayla ilgili çevre duyarlılığı göstererek tepkilerini çeşitli şekilde anlatmaya çalıştılar.

Bunlardan biri de anız yakılması olayıydı. O yıllarda anız yakılması konusunda bazı kişiler anız yakma olayını desteklemişlerdi. Hatta anımsadığım kadarı ile anız yakılması konusunda herhangi bir işlem yapılmadığı gibi karşı da gelinmiyordu.
 
Aradan geçen süreç, anız yakılma olaylarında yaşanan olumsuzluklar ve yetkililerin açıklamaları bizim yıllar öncesinde savunduğumuz olaya gelip dayandı.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden gelen yazılı açıklamada anız yakılmasının yasak olduğu, hatta para cezası uygulandığı belirtiliyordu.

Dün biz söylerken karşı çıkan bazı kişiler, bugün bunları kabul etmiş görünüyorlardı.

Orman yangınları konusunda, özellikle piknik ateşlerinin sönmesinden emin olunması, ormandaki canlılar ve ağaçlara verilen zararlar konusunda da yıllar öncesinde Osmaniye Çevre Dostları Derneği uyarılar yapıyordu.

Osmaniye’nin Kırıklı köyündeki bir orman yangınında ağaçlarla birlikte bir çok hayvan da telef olmuştu.

O yıllarda Osmaniye Çevre Dostları Derneği’nden Dr. Umur Gürsoy, Halil Çelikkıran, Fahri Ünal ile birlikte Kırıklı köyüne kutular içerisinde 60 adet kaplumbağa götürüp yangın sonrasında ormanlık alana bırakmıştık.
Ormanda yok olan canlı hayvan türlerine katkıda bulunmayı amaçlamıştık.

Yıllar öncesinde çevrecilerin duyarlılık gösterip uyardıkları olaylara önceleri karşı çıkanlar yıllar sonrasında hak verirken, zamanındaki hatalarını da bir anlayabilseler!

Karaçay vadisinde maden yolu açılması için yine çevreciler tepkilerini gösterdi. Kastabala antik kenti yakınlarına çimento fabrikası kurulması projesine yine Çevreciler karşı geldiler.

Osmaniye’de bazı kişiler ise Kastabala antik kenti yakınlarına kurulacak çimento fabrikasını destekleyerek, köylülerle görüşüp, işsiz gençlere iş bulacakları sözlerini verdiler.

Hatta fabrika yetkililerini destekleyen türde bir takım insanlar toplanıp ellerinden pankartlarla eylem yaptılar, Osmaniye’de yerel gazetelerin bazılarına reklamlar verildi.

Gün oldu, olay mahkemeye taşındı ve Kastabala antik kenti yakınlarına çimento fabrikası kurulması iptal edildi.

Aynı kişiler bu kez Kadirli ilçesine çimento fabrikasını kurmak istediler, burada da başarılı olamadılar. Bahçe ilçesine kurulması düşünüldü burada da başarılı olunmadı.

Doğanın ve çevrenin temiz kalması, canlıların sağlıklı yaşayabilmesi adına duyarlılık gösterenlerin karşısında gözlerini para hırsı bürüyen bazı anlayışlar karşı gelmekten geri kalmıyorlar.

Gün olup zaman geçtiğinde, çevre kirliliğinden tüm canlıların rahatsızlık duymaları ile Çevrecilerin sözleri haklı çıkıyor ama iş işten geçmiş oluyor.

Anız yakma olaylarının yasaklanması ile hem çevre ve doğa kirliliğini önlüyor, hem de topraktaki canlıların hayatını kurtarmış oluyoruz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar