16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.4393
EURO34.4467
ALTIN2488.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Anahtar deliği

Herhangi bir kapının anahtar deliğinden içeriye veya içeriden dışarıya bakarken neler hissedilir?

Eskilerde evlerin kapılarında büyük anahtarlar olur, açmak için delikleri de serçe parmağımızın girebileceği kadar geniş olurdu. Yıllar geçtikçe teknoloji geliştikçe kapıların anahtar delikleri de küçülmeye başladı. Şimdilerde çelik kapılara ilgi çoğalmaya başlandı. Hırsızlara karşı açılmasının zor olması düşünülerek küçük anahtarlar, uzaktan kumandalı anahtarlar kapılara yerleştirilmeye başlandı.

Kapı kilitlerinin büyüklerine ise köylerdeki ahırlarda rastlayabiliyoruz.  Günümüzde sadece ahırların anahtar deliklerini büyük görebilirsiniz.

Anahtar deliğinden dışarıya  hangi koşullarda bakılır? Kapıya vuran birisinin kim olduğunu görebilmek için içeriden dışarıya doğru bakmak istediğinizde mutlaka gözünüzün birini kapatmak zorunda kalırsınız. Birde başınızı eğer, belinizi de aşağıda doğru çekersiniz. Odadan dışarı bu şekilde bakarken, kapıdaki insanın kim olup olmadığını  tek gözle görmeye çalışırsınız.  Görüş alanınız sadece tek kişilik bir karaltı şeklinde oluşur. Geniş alanı görebilme olanağınız yoktur.

Kapının dışından içeriye bakmak ise iyi bir davranış biçimi olarak değerlendirilmez. Birini gözetleme anlamını taşıdığı için, kendi evinizin kapı deliğinden bile dışarıdan bakmanız hoş karşılanmaz.

Bir evin dış kapısından kapı deliğine gözünüzü dikmiş, belinizi bükmüş bakmaya çalışıyorsanız, arkanızdan birinin gelip kıçınıza bir tekme vurması halinde burnunuzun kapı deliğine sıkışabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Burnunuz kapının deliğine sıkıştığında siz burnunuzu delikten çıkarmaya çalışırken, kıçınıza ikinci ve üçüncü tekmeleri de alabileceğinizi unutmamalısınız.

Kapı deliğinden içeriyi veya dışarıyı seyretmek, bir halk deyiminde anlatılmak istenildiği gibi; “Gözlerinden at gözlüğü var” anlamının açılımını akıllara getirir.

Günümüzde olaylara kapı deliğinden bakanların çoğaldığını düşünüyorum. Görebildikleri tek kişilik karaltılarla beyinlerini daha fazla yormadan, olayların gelişi ya da yaşamını kendi düşüncelerinin dışında görmek istemeyenlerle dolu bir topluluk haline dönüşüyoruz.

İçeriden dışarıya veya dışarıdan içeriye kapı deliğinden bakarken, ahır kapılarının büyük deliklerinden bakanlar belki görmek istediklerini net olarak görebilirler. Ancak yeni çelik kapıların deliklerinden bakanlar gözlerini istedikleri kadar küçültseler de, kıçlarını eğseler de  anahtarın giriş bölümünün dışında bir şeyi görebilme olanaklarını kendilerinde bulamazlar.

Kapı delikleri küçüldükçe, bu deliklerden bakıp ta görebilecekleriniz maddeleri ancak hayal edebilirsiniz, görebilme durumunu bulamazsınız.

Teknolojinin böylesinde geliştiği bir dönemde de yeniden kapılara büyük delikli anahtarlar uydurursanız çevrenizdekiler size gülerler. Çağın kapılarının deliklerinden bakabilmek için gözlerinizi yormak yerine, gelin kendinize bir iyilik yapın, açık ve şeffaf olun. İnsanlara kapı deliklerinden değil, onların arasına girerek yüzlerine ve gözlerine bakarak konuşmaktan çekinmeyin. İnsanların gözlerine bakarak konuşma yürekliliğini gösteremeyenler, mutlaka yalanlarının ortaya çıkabileceğini düşündükleri için bakışlarını yana kaydırırmış. Siz böyle insanlardan olmayın. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar