27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Altyapının önemi

    Hangi yönetimde olursa olsun, altyapının sağlıklı olmadığı zaman, hizmetlerde aksaklıklar eksikliklerden dolayı ortaya çıkar.

Yerel yönetimlerdeki alt yapı eksikliklerinde, özellikle doğal olaylar karşısında; sel baskınları, deprem ve diğer olaylar karşısında halk perişan duruma düşer.

Sorunların içinden çıkılma uğraşı içerisinde olunurken, tepkiler başlar, sorunun önceden neden belirlenmediği veya çözümlenmediği yönündeki özellikle yönetimin başındakiler hedeftedir.

Sorunları çözümlemek izin yönetim isteyenler ise işbaşına gelmeden önce verdikleri sözleri yerine getiremedikleri zaman sorunlar daha da artarak katlanır ve içinden çıkılması zor an alır.

Yerel yönetimin dışında Merkezi yönetimde de olayın farkı yoktur. Merkezi yönetimin yerel yönetimle birlikte hareket edip, sorunların öğrenilmesinin ardından çözüm yollarına gidilmediği anlarda yine halk perişanlık yaşar.

Aniden ortaya çıkan sorun veya sorunlar diye sözler, kurtuluş olamaz! Her olayı hazırlıklı olmak ve geleceği görmek yöneticilerin öncelikli görüşleri olmalıdır.

Covid-19 salgını ile dünya ülkelerinin yöneticileri bir sınav veriyorlar. Böyle bir salgın tehlikesine karşı ne derece hazırlıklı olduklarını izlemekteyiz. Oysa dünyadaki gelişmiş ülkeler, silahlanmaya harcadıkları paranın yarısını sağlık alanında harcamış olsalar belki bu kadar can kayıpları olmayacaktı!

Kendi ülkemize geldiğimizde olayın pek te farkının olmadığını görmekteyiz. Okullarımızdaki eğitim ve öğretimde geçtiğimiz yıl ikinci dönem yaşanmadığı gibi öğrenciler bir üst sınıfa geçtiler.

Yeni eğitim ve öğretim yılında “uzaktan eğitim” verilmeye başlansa da aksaklıklar ve eksiklikler her geçen gün belirgin olarak sıkıntıları da beraberinde getirmeye başladı.

Bu günlerde medyadan öğreniyorsunuz, bilgisayar, tablet ve interneti olmayan öğrencilerle birlikte velilerin sızlanmalarını. Bazı öğretmenlerin okul bahçelerinde mesafe kurallarına uyarak eğitim-öğretim vermeye çalıştıklarını. Bilgisayarı olmayan öğrenciler için öğretmenin kendi bilgisayarını alarak internet çekebilecek tepeler bulup öğrencilerine ders vermeye çalıştığını, hatta önceki gün bir öğretmenin internet çeken bir tepe aradığı sırada kalp krizinden hayatını yitirdiği olayları üzüyor bizleri.

Uzaktan eğitim verilmesi sırasında, bilgisayar ve tablet satışlarında fiyatlar artış gösterirken, internet hızındaki yetersizlik ve kopukluklar sorun oluşturmaya başladı. Öğretmenlerin öğrencileri ile internet ortamında uzaktan eğitim vermesi sırasında yaşananlar, internet, tablet veya bilgisayarı olmayan öğrenciler için ayrıca sıkıntı yaşatmaya başladı.

Bunların yanında, bilgisayarların sık sık bozulması olayları ise ansızın kesilen elektriklerin sıkıntıları ile bilgisayar tamircileri iş yetiştiremez duruma geldi. Bilgisayarı arızalanan öğrenci tamirciye gittiğinde en az 5 gün sonrasında tamir edileceği sözlerini duyduğunda psikolojik olarak sıkıntı yaşıyor.

Evine günde üç ekmek alamayan aileler, çocuklarına bir bilgisayar ve internet alabilmek için parayı bulmakta zorlanıyor.

Bazı okullara EBA sınıfları kurulsa bile, bir çok öğrenci bu okulları ya bilmiyor, ya da okullar uzak kalıyor. Köyde yaşayan öğrencilerin durumu daha da üzücü…

Altyapının sağlamlığı, olası sorunlara karşı önlem alma dediğimiz aklın iyi uygulanması bur kez daha ortaya çıkıyor.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar