26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.577
EURO34.9719
ALTIN2445.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Akşam karanlığı

Son günlerde kent merkezindeki işyerlerinin ilk akşamdan karanlıkla birlikte kapandığına tanık oluyoruz.


Osmaniye’de geceleri bir kenara bıraktık, akşam saatlerinde bile sokak ve caddelerde insan sayılarında azalma gözleniyor.


İnsanlar akşamdan evlerine mi giriyorlar, yoksa kahvehanelere mi doluşuyorlar. İnsanları evlerine kapatmanın, cadde ve sokakların ıssız olmasında yerel yönetimlerini de etken olduğunu düşünüyorum.


Birkaç gün önce bir esnafla karşılaştığımda sormuştum. Eskiden saat:24.00’e kadar açık tuttuğu işyerini şimdi saat 19.30’da kapatıyordu. Bir başka esna ise 24 saat süreyle açık tuttuğu işyerini bundan böyle saat:24.00’te kapatmaya başlamıştı.


Sizin anlayacağınız Osmaniye’de sabaha kadar açık işyeri sayılarının her geçen gün azaldığına tanık olmaktayız.


Nedir bunların nedenleri diye kendi kendinize sorgulama yapanlarınız var mı bilemem ama, esnafın zor günler yaşadığını, akşamları ise eskisi gibi satış yapamamaktan dert yanıyorlardı.


Yerel seçimlere sayılı günler kala, süreç geriye doğru çalışırken adayların gerektiği gibi eski canlılığını göstermemelerinde de ekonomik nedenlerin yattığını düşünüyorum. Son ayların kurak geçmesi çiftçimizi kara kara düşündürürken, bu yılın sonlarına doğru ekmek fiyatlarının bir liraya yükseleceğinin kuşkuları yaşanıyor. Zaten Osmaniye’de bir süredir ekmeğe zam yapılmazken, bu mevsimin kurak geçmesi ile birlikte yeterince ürün alınamaması, hatta buğdayın dışarıdan alınması olayı da yaşanırsa, o zaman neler yaşayacağımızı şimdiden görür gibi oluyorum.


Ülke gündemindeki son gelişmelerin henüz tam olarak ekonomiye yansımadığı, yılın ortalarına doğru yavaş yavaş ekonomik sıkıntıların net olarak belirgenleşeceğini tahmin ediliyor.


Yerel seçimlerin ardından sıcak parayı arar duruma geleceğiz, ardından gelecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ekonomik darboğazın ve ülkedeki ekonomik çalkantıların nasıl yaşanacağını da sezinler gibiyim.


Osmaniye’de cadde ve sokaklarda işyerlerinin kapılarına kilitler vuruluyor veya kiralarını ödemekte zorlanan esnaf işyerlerini mahalle aralarına taşımaya çalışıyor.


Kentin en işlet cadde veya sokağındaki işyerleri aylarca kiralanmıyorsa veya böylesi yerlerde esnaf günlük masraflarını karşılayacak gelir elde ememiyorsa bu olay ekonomik sıkıntıların nasıl yansıdığının bir göstergesidir.


Kentteki hareketli yaşamı canlı tutamıyorsak elbette esnaf ekonomik sıkıntı yaşar. İlk akşamdan esnaf işyerlerini kapatıp evine gidiyorsa elbette ekonomik sıkıntı yaşanır.


Saatin 19.00’unda bir bakkalı açık göremiyorsak, hatta akşamın belli saatinde fırınlarda bile ekmek bulamıyorsak, bir arkadaşında çarşı merkezinde oturup bir bardak çay içecek yer bulamıyorsak bu kentin durumunun nereye doğru gittiğini sorgulamak gerekiyor.


Kentteki canlılıkların önemli sorumlularını yerel yöneticiler olarak görüyorum. İnsanları cadde ve sokaklardan uzaklaştırıcı, onlara oturup dinlenebileceği ortamların sağlanmadığı yerleşim birimlerinde akşamları hayalet bir kentte yaşıyor gibi kalabiliriz. Durum böyle olunca da, akşam saatlerinde bir bayanın tek başına sokağa çıkması veya ailelerin çarşıya çıkması korkulu anlar yaşanmasına neden olabilir.


Belediye başkan adaylarımızın bilgilerine sunmak istedim. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar