26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5829
EURO35.0167
ALTIN2461.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

‘Akıl’ satılır mı?

Akıl satılır, hatta parasız bile alınabilir. Ancak; almasını bilenler akıl alabilir, almasını bilmeyenler ise binlerce lira para ödese satın alamadığı gibi, alsa bile aklın değerini bilemez.


Bir kişiye “akılsız”diyemezsiniz, suç işlersiniz. Onun akılsız olduğunu kanıtlamanız gerekir. ‘Manyak’ ile ‘akılsız’ arasında fark var mı, yok mu diye bir görüş ortaya attığımda, kim veya kimlerin bu kategorilere girdiğini çevrenizdeki kişilerin yaşamlarına bakarak görebilirsiniz. Göremeyenlere sözüm yok, görebilenler ise o kişilere dikkat ederlerse kendilerinin yararına olabilir diye de uyarmakta yarar görüyorum.


Saatim; 19.23’ü gösteriyor, TRT radyosunda yayınlanan “Altı üstü müzik” programını dinleyerek bilgisayarımın başında ertesi günkü haberleri hazırlamaya çalışıyorum.


Programda sunucunun istekleri okurken ilginç mesajlarına kafam takılıyor. İstekte bulunan dinleyiciler; hastanede yatan yakınlarının hangi ameliyatı geçirdiğini, sevdiğinin kendisini sevmekten vazgeçtiğini, isteği dinledikten sonra neler yapmaya gideceğini, küstüğü, kırıldığı arkadaşına ‘barış’ amacı ile istekte bulunduğu iletenleri dinliyorum. Sunucu bir mesajı okuyor; “ Yarım saat öncedir isteğimi bekliyorum, namaz kılacağım, namazım gecikiyor, ne zaman benim isteğimi dinleteceksiniz?”


Oh beee! Vatandaşa bak, ne kadar müzik meraklısı ki isteği yayınlanacak diye namazını bile geciktirmiş. Saati veriyorum sizlere; 19.23’te bu mesajı TRT radyosundan dinliyorum. Dinleyicinin anlatmaya çalıştığı ‘yatsı namazı’ ancak, burada radyo dinleyicisi ‘takiyye’ yapmak ve radyo kanalı aracılığı ile namaz kıldığını duyurmak istiyor.


Allah aşkına, konuşmalarınıza dikkat ederseniz daha güzel insan olarak sizler toplumda saygı görürsünüz. Yatsı namazını saatinde kılamamış olabilirsiniz, ama süresi en uzun olar bir vakit namazıdır. Ne anlatmaya çalışıyor veya ne yapmak istiyorsunuz?  Vatandaş, radyodaki isteğini beklerken, yatsı namazını kaçırmış. Saatinde kılamamış olabilirsiniz ama geçerli süresi içerisinde namazınızı kılabilirsiniz. Bunu radyo isteğine gönderdiğiniz mesajla ilgisini anlamakta zorlandığımı belirtmek istedim.


Bizim insanlarımız, inançların üzerinden siyaset yapabilmek için; günü gelir 5 vakit namazı günde 8 kez de kılabilir. Siyaset konuşmalarının başında  dini sözcüklerle konuşmalara başlar. İnsanların ekmeğini küçültenler, küflü ekmek yenilmesine neden olanlar, hatta yoksul yaşamlarına neden olanlar bile  mikrofonu eline aldıklarında yaptıkları konuşmalarını dinlediklerinde ‘paygamber torunu’sanırsınız.


Sosyal demokrat olarak yaşayanların ise farklı bir davranış biçimi eleştiri alır. Kendi düşüncesi kişileri,  ‘çantada keklik’ görme gibi bir düşünce ile, karşı görüşlü kişilerle dirsek teması kurmak, onlara destek vermek ve onlarla her ortamda bulunmak siyaset anlayışları olarak izlenmektedir.


Beyoğlu’na karşı direnip mücadele veren ‘Köroğlu; “silah icad oldu mertlik bozul!”dediği günleri anımsamak gerek. “Yalakalık, dilbazlık ve hokkabazlık yaşanırken, dürüstleri seçebilmek veya anlayabilmek bundan sonra siyasetçiler için zor bir akıl anlayışı olarak tartışma konusu haline gelmiştir. Allah, siyasetle uğraşanlara sabır ve bol para versin. Akıllı siyasetçi ne demek istediğimi anlamıştır. Esenlikle…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar