25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5771
EURO35.0211
ALTIN2427.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ağustos Sıcakları

Uzun yılların ardından Osmaniye’deki hava sıcaklığının bu kadar mevsim normallerinin üzerine çıktığına tanık olduk.

Dün öğle saatlerinde çarşı merkezinde yürürken, havadan gelen sıcaklık, sanki bir ateşin başında dururken yüzümüze vuran alev gibi geliyordu.

Meteoroloji yetkilileri dün Osmaniye merkezde hava sıcaklığının 40 derece olacağını bildirirken, Kadirli ve Toprakkale ilçelerimizde ise 41 derece tahminlerini kaydediyordu.

Yine Osmaniye’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması nedeniyle Osmaniye Valiliği hamile kadın ve engelli memurlara aşırı sıcaklar nedeniyle dün bir günlük izin verilmesini sağlamıştı.

Ağustos ayının sıcaklığını yıllardır bilir ve yaşardık, ancak bu yılki sıcaklıkların bugünlerde daha da artacağından sözedilmesi ve yaşanması olayları, doğanın dengesindeki gelişmelerin birer işareti olduğunu bir kez daha kanıtlamaya yetiyor.

Yerkürenin ısınması, toprağın ve yeraltındaki madenlerin hareketleri ile birlikte değişik doğal olayları da birlikte getiriyor.

Yeryüzündeki teknolojinin insanlar tarafından kullanımlarındaki etkiler, barajlar, araçların sayılarının artması, yeşilin azalması, nükleer denemeler, değişik silahların kullanılarak gerek yeryüzünde, gerekse atmosferdeki hareketleri ile benzeri olaylar doğanın dengesinde değişimleri de beraberinde getiriyor.

İnsanoğlu kendi yaşadığı dünyanın yaşanamaz hale gelmesi için bir bakıma doğadaki denemelerinde sonuçları gerektiği gibi hesap etmiyor da diyebiliriz.

Beton yığınları halindeki binalar cadde ve sokaklara soluk aldırmaz hale gelirken, tarımsa sulamalarda kullanılan suların kanallardan üzerinin açık olmasındaki buharlaşma ile yine barajlardaki sulardan oluşan buharın gökyüzüne gitmesi ile nem oranında artışlara neden oluyor.

Araçların eksozlarından çıkan sıcaklık yine havanın nem ve sıcak havasını olumsuz yönde etkiliyor.

Ne yapmalı diye düşünenleriniz olabilir. Ne yapmalı sorularının yanıtlarına gelince, sorun oluşturabilecek etkenlere çözüm yollarını bulmaktan geçiyor.

Özellikle betonlaşan kentlerimizdeki yeşil alanlara yeniden kavuşabilmemiz, araçların belli saatlerde trafikte seyirlerinin sağlanması (kent içerisinde), tarımsal olandaki su kanallarının mümkünse üzerinin kapatılabilmesi yollarının aranması havadaki nem oranlarını azaltma da etken olacaktır.

Bunun dışında yerel yönetimlere önemli görevler düşüyor. Kent merkezinde park ve yeşil alanların sayılarının artırılması, çok katlı binaların çevresindeki cadde ve sokaklarının genişletilmesi, büyük yolların (cadde) özellikle hakim rüzgarların sirkülasyon yapabileceği yönlerden açılması ve benzeri daha teknik ve bilimsel yöntemler uygulanabilir.

Osmaniye’miz açısından baktığımızda, Belediye Başkanı ile teknik personeli ve Belediye Başkan yardımcıları ile Belediye Meclis üyeleri kentin sağlıklı yaşanabilirliği için zaman zaman fikir alışverişleri yaparak, çözüm yöntemleri ve projelerini hayata geçirmelerini bekliyoruz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar