19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5681
EURO34.7434
ALTIN2491.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ağustos böcekleri

Çukurova yöresinde Ağustos böceklerine “Cırlavık” adı da verilir.

Ağustos ayında daha etkin oldukları için böyle isimlendirilen bu hayvanlar özellikle dut, çınar veya kavak ağaçlarında tutundukları dallarda gün boyu öterler ve etrafındaki insanları sıcağın da etkisiyle rahatsız ederler.

Ağustos böceklerinin ömrü çok kısadır, ötmekten sesleri ile birlikte ömürleri de sona erer. 

Görünümleri ne kadar güzel olsa da, sesleri bir saz sesi gibi kulağa hoş gelse de ömürle çok kısa olan Ağustos böcekleri mevsimlik hayvanlardır.

ABD Doları dünya ticaretinde önemli ölçüde ekonomik yaşamı etkilediğinden, bazı anlarda değişik ülkelerde dalgalanmalar oluşturup, ekonomik çöküntü oluşturmaya başlar. 

Bazı ülkelerde ABD yıllardır bunu başarmış bile olsa, Türkiye ve bu ülke insanını henüz iyi anlayamadığını dik duruşumuz ve tavırlarımızla günün birinde anlayacaktır.

Yeter ki ülkemizi yönetenler dik duruş sergilesin, bu millet her zaman vatanı ve devleti için birlikteliğini ve dik duruşunu göstermiş, göstermeye de devam edecektir.

Şu andaki yaptırımlar Dolar karşısında tavırların gidişi sevindirici sonuçları beraberinde getireceğinin sinyallerini vermeye başladı. ABD ürünlerini protesto etmek, almamak ve tüketmemek gibi duruşlar bizim milletimizi etkilemek ama, ABD’nin ekonomik anlamda sarsılmasını getirir. 

ABD’deki insanlar ekonomik sıkıntıya daha fazla dayanamazlar, alışmışların ellerindeki ekonomik güç azaldığı zaman devletine karşı tepkilerini anında gösterirler. ABD bunun farkında değil sanırım.

İstanbul Eminönü’de Sultanhamam esnafı Hükümetin “Dövizlerinizi bozdurun” çağrısına destek vermek amacı ile basın açıklaması yapıyor. Konuşma sırasında “Doları yakın” çağrısı üzerine orada bir kişi ortaya çıkıp ‘hoca’ olduğunu söyleyerek; “Dolar da Allah’ın adı yazıyor” diyerek yakılmasına karşı çıkıyor.

Bu kişi gerçekten dini bilgileri olan bir ‘hoca’ mıdır, gerçekten Dolar’ın üzerinde ‘Allah’ yazısı var mıdır?  Bu olayın gerçek olup olmadığı bizi aşar, ama bu konuda da din adamlarının doğru bir açıklama yapması en doğru olanı olacaktır.

Dolar’ın son günlerdeki yükselişi karşısında ekonomik anlamda piyasa sarsılsa bile, Milli paramıza dönüşümüz ve yerli üretim tüketme gibi kararlar alınması sevindirici olsa gerek.

Dolar’ı bozdurma olayına gelince, sade vatandaşta, işçi de, çiftçi de, öğretmen de poliste ve devlet memurunda ne kadar Dolar bulunabilir diye düşünüyorum. Öncelikle yabancı para ile alış-veriş yapanlar, ithalat ve ihracatta kullanılan Dolar’ı kullananlar milli paramıza dönebilecekler mi?

İnşaat ihaleleri TL bazında mı yapılacak, yoksa Dolar ile yapılmaya devam edecek mi? Bir arkadaşından borç isteyen kişiye Dolar olarak borç verip, geri Dolar olarak isteme olayları sürecek mi?

Elinizdeki gazetenin kağıdı, baskı kalıbı, matbaa mürekkebi satın alınırken, “Dolar zamlandı, biz de zam yaptık”deme olayı sona erebilecek mi?

Yıllardır TL dışında ülkemdeki iç piyasada ticaret yapılmasına karşı gelmişimdir. 

Dik duruş, ulusal çıkarlarımızın geleceği için ABD’nin Ağustos böceği gibi ötmesi bizi rahatsız etmemeli, Ağustos böceklerinin ömrü bir gün bile değildir. Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar