20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ağlamak güzeldir!

Ağlamanın neresinin güzel olduğu yönünde tepki gösterenlerin olduğunu görür gibi oluyorum.

Televizyon ekranlarında “kirlenmek güzeldir!”diye deterjan reklamını anımsadınız mı? Bu reklamı izlerken; kirlenmenin neresinin güzel olabileceğini de düşünmelisiniz!

Kirlenmenin güzel olduğunu söyleyen o deterjan reklamındaki sözcüklere katılıyorsanız, ağlamanın da güzel olabileceğine inanmalısınız!

Ağlamanın kirlenmekten daha güzel olduğunu iddia ediyorum. Ağlamak en azından gözlerinizin için temizler, duygularınızın dışa vurulmasını sağlar. Gözlerinizin içinden kirpiklerinize doğru, oradan da yanaklarınıza doğru akan gözyaşları yüreğinizi rahatlatır.

Bazı anlarda öylesine sıkıntılı yürekle dolaşırsınız ki insanlar arasında, onca kalabalık arasında yapayalnız hissedersiniz kendinizi. Kalabalıklar insanlar arasında yalnız kaldığınızı düşündüğünüzde ağlamak gelir içinizden. Ama ağlayamazsınız, ağlayabilmek için kendinizi zorlarsınız.

Böylesi anlarda, yani ağlamak isteyip te ağlayamadığınız anlarda elinize ne geçerse yere atar kırmak istersiniz. Kırılan eşyanın sesini ve yerdeki hareketini göremediğiniz zaman yine yüreğiniz rahat olamaz!

En yakınınızı kaybettiğinizde cenazesine gidersiniz, tabutunun ucundan tutup toprağa vermek üzere mezarlığa doğru yolalırken gözlerinizden tek damla yaş düşmediği olur. Çevrenizdeki insanlar ağlarken siz ağlamak istediğiniz halde gözleriniz ıslanmaz. Canınız bir kez daha sıkılır ama ağlamak istediğiniz halde ağlayamazsınız, üzüntüleriniz ikiye katlanır.

Ağlamak güzeldir, yüreği rahatlatır, acıları dindirir. Ayrılıklar zor gelir insana, yüreğinde sevgi yaşatan insan yolda yürürken ayakkabısız yürüyen bir çocuğu gördüğünde üzülür, ona yardımcı olmak ister.

Kaldırımda oturup kucağındaki yavrusunu emziren dilenci kadına insan üzülür. Ama sadece yüreğinde sevgi yaşatan insanın yapacağı eylemdir üzülebilmek! Ağlayabilmek, düşünebilmek ve sevgiyi yaşatabilme eylemi!

Bırakın aksın gözyaşlarınız, bir süre sonra gözlerinizin içi temizlenecek, yüreğiniz rahatlayacak, kendinizi kuş gibi hafif ettiğinizi anlayacaksınız. Bu nedenle ağlamak güzeldir diyorum.

Acılar çökerken yüreğinize, işinizi veya eşinizi, arkadaşınızı kaybettiğiniz bir sırada ne yapacağınızı şaşırmış halde dolaşırsınız insanlar arasında. Sizi uzaktan izleyenler, kendilerince yorum yapanlar ortaya çıkar. Hatta bu zayıf anınızdan yararlanmak isteyenler, sizi çeşitli amaçları uğruna kullanmak veya yönlendirmek isteyenler bile olabilir!

Bilmediğiniz, görmediğiniz ve yaşamadığınız olaylar karşısında ağlamak ve yüreği incitmek en kötü eylemdir bence. Acıları tatmayan, yaşamın zorlukları karşısında tepki göstermeyen ve olayın içinde olmayanların ağladıklarını görürseniz eğer, sahte gözyaşları olduğunu anlamaya çalışmalısınız.

Eğer ağladığınız sırada parmak uçlarınızla gözyaşlarınızı kontrol etmelisiniz, sıcak mı soğuk mu gözyaşlarınız!?

Ağlarken gözyaşlarınız ılıksa; sevinçten, soğuksa; acıdan ağlıyorsunuz demektir! Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar