27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

95 yıl geçti

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Osmaniye’yi ziyaretinin 95. yıldönümü bugün.

Atatürk’ün 16 Ocak 1925 günü Dörtyol dönüşü, Toprakkale’ye oradan da Osmaniye’ye gelerek Tren garında inip, Atatürk önce Hükümet konağını ziyaret ediyor.

Atatürk’ün ziyaretinde geldiği hükümet konağı olarak bilinen yer, sivil toplum kuruluşlarının tepkilerine rağmen yıkılarak, önce yerine “Özel idare işhanı” yapıldı. Geçtiğimiz yıllarda bu bina da sökülerek şu anki “Devlet Bahçeli Meydanı”na dahil edilerek yerine “Şehitler anıtı” yapıldığını görmekteyiz.

Hükümet konağından sonra Belediye dairesini ziyaret eden Atatürk, buradaki hatıra defterine; “Osmaniye Kasabasını ve buranın halkını ziyaret edebildiğimden çok memnun oldum. Halkın gösterdiği kalbî ve samimî tezahürattan fevkalâde mütehassısım. Bu güzel kalpli mert insanlar arasında daha ziyade kalmak saadeti için ayrıca fırsat arayacağım.” Tümcelerini yazdığı biliniyor.

Osmaniye ziyareti sırasında Belediye’den ayrıldıktan sonra kasabada ufak bir gezinti de yapan Atatürk, yeniden tren garına gelerek Adana’ya hareket ediyor.

Bu amaçla her yıl kutlama etkinlikleri yapılır, Tren garında temsili olarak bir vagon süslenir, izciler ellerinde Atatürk posteri ile Türk bayrağı ile tren vagonundan inerler. Vali, Atatürk portresi taşıyan izcileri karşılar, Türk bayrağı taşıyan iki izci bayrağı Vali’ye verir. Vali bayrağı öperek alır.

Sonrasında ise bir okulun Halkoyunları ekibi, ardından da Belediye Mehter takımı gösteri yapar.

Bir öğrenci güne özgü şiir okur, sunucular Atatürk’ün Osmaniye ziyareti ile sözleri okur veya Atatürk’le ilgili sözlerden anlatılır.

Sonrasında ise kortej yürüyüşü, ardından Atatürk anıtı önündeki program Vali’nin Şeref defterini imzalaması ile etkinlik sona eriyor.

Kurtuluş Savaşı öncesinde ve sonrasında Atatürk’ün ziyaret ettiği illerin sayıları bellidir. Anadolu’yu gezip ziyarette bulunan Atatürk’ün Osmaniye’ye üç kez geldiği söylenmektedir.

Atatürk’ün Osmaniye ziyaretinin yıldönümü nedeniyle bu güne kadar Valilik dışında yerel yönetimin herhangi bir program yaptığına tanık olmadık.

Örneğin “Atatürk ve Osmaniye” konulu bir fotoğraf, resim, şiir, anı, makale yarışması yapılabilir. Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte böylesine bir etkinlik gerçekleşmesi bir farkındalık oluşturacağından ülke gündemine Osmaniye’nin gelmesi de sağlanacaktır.

Atatürk’ün Osmaniye ziyareti sırasında bulunan ve şu anda hayatta olan insanlar ile o günlerle ilgili bilgileri olanların katılacağı bir seminer düzenlenebilir.

Örneğin bugün 16 Ocak, Atatürk’ün Osmaniye’ye gelişinin 95. yıldönümü. Atatürk caddesi üzerinde belli noktalarda farklı etkinlikler yapılabilir. Eski Belediye hizmet binası önünde “Atatürk’le ilgili kitaplar, resimler ve fotoğraflar” sergisi açılabilirdi. Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezi’nde konferans verilebilirdi.

Osmaniye’deki Atatürkçü Düşence Derneği böyle bir günde farklı program düzenleyebilirdi. Önemli olan kentte bugün için farkındalık oluşturmak, insanlara bir şeyleri anımsatmak olmalıydı.

Atatürk 95 yıl önce Osmaniye ziyaretinde “Bu güzel kalpli mert insanlar” dediği sözlerini anımsayarak, güzel yüreğimizi ve mertliğimizi gösterebilmek adına daha farklı kutlama etkinlikleri yapılabilir!

Günü kurtarma adına yapılan programlar bir saman alevi gibi gökyüzüne uçup gider. Uçan dumanların birer bulup olup iz bırakarak gökyüzünde süzülmesini sağlamak gerek.

Yürekten gelen sevgi, gözbebeklerin bakışlarında gizlidir, anlayabilene. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar