29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3776
EURO35.0442
ALTIN2325.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

41. yılın ardından

Kıbrıs Barış Harekatının üzerinden 41 yıl geçti. Kıbrıs’a ilk çıkarmayı 1974 yılında Osmaniye’de konuşlanmakta olan 50. P.A. askerleri ve Komutanları gerçekleştirmişti.

Bu harekat sırasında şehit düşün P.Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu, Osmaniye’yi, hele de Zorkun yaylasının çam kokulu havasını çok severdi.

Harekatın ilk günü Zorkun yaylasındaydım, Haftada iki gün yayınlanan Osmaniye gazetesinin manşet haberi Şehit Albay Karaoğlanoğlu ile ilgiliydi.

O gün akşam yaylalarda ve araçlarda ‘karartma’ uygulaması başlatıldı.

Yayladaki evlerin pencere ve kapılarından ışık sızmasın diye yastıklar ve diğer eşyalarla karartmaya destek verilirken, araçların farklarına renkli kağıtlar yapıştırılmıştı.

Barış için Kıbrıs’a gitmişti Türk askeri, aradan geçen 41 yıl sonrasında ise hala Kıbrıs’ta iki ayrı devlet arasında bir barışın ne zaman sağlanacağı konuşuluyor.

Barış demek veya barışı sağlamak o kadar kolay mıydı? Bugün ülkemizde de barış içerisinde yaşanmaktan sözediliyor, hatta ‘Barış süreci’ başlatılalı yıllar oldu. Umudumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta barış, dünya da barış” sözünün anlamını anlayabilmekten geçer.

Bugün ülke olarak komşu ülkelerden hangileri ile barış içerisinde yaşıyoruz, hangileri ile aramızda anlaşmazlıkların ölçüleri nereye kadar uygulanıyor?

Yeniden 41 yıl öncesi ve sonrasına doğru bakalım. Zorkun yaylasını çok seven Albay Karaoğlanoğlu’nun şehit olmasının ardından “Atletizm yarışmaları” düzenlenmeye başlandı. Zorkun yaylasından başlayıp şu anki Karaoğlanoğlu parkında sona eren bu yarışma 17 yıl kadar sürdü.

Sonrasında ise ‘terör ve yüksek rakımdan alçak rakıma sağlık’ sorunu bahane edilerek bu yarış çevre yolunda, Karacalar Köprüsünde başlayacak şekilde yapılmaya başlandı.

Parka Karaoğlanoğlu adı verildi, o zamanlar havuzunda su vardı, ağaçlar ve çiçeklerle donatılmış bir parktı. Yıllar geçti ve sonunda Karaoğlanoğlu koşusu tamamen iptal edildi, yapılmaz oldu. Karaoğlanoğlu parkının bugünkü halini anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz işte.

Belediye Başkanımız Kadir Kara 41. yılında şehit Albay Karaoğlanoğlu’nu anma adına bir mesaj yayınladı. Burada bir eksikliği belirtmek istiyorum. Başkan Kara keşke bu basın açıklamasını Karaoğlanoğlu Parkı içerisinde yapmış olsaydı.

O gün de şu anda beton yığını gibi duran havuza da su verilseydi. Hatta hayatta olan bazı kişiler de şehit Albay Karaoğlanoğlu ile ilgili konuşmalar yapsalardı.

KKTC’de Albay Karaoğlanoğlu’nun anıtını ziyaret eden Belediye Başkanımız Kadir Kara, orada gördüğü manzaradan da sözetseydi.

Buradaki anıtta Osmaniye’nin adının geçmemesine üzüldüğünü kente döndüğünde söylemişti.

Osmaniye’de Garnizon Komutanlığı görevini yaparken, Kıbrıs Barış harekatına ilk giden Komutan olarak Osmaniye adının KKTC’deki anıtta yazılı olmamasında kimlerin eksikliğinin olduğunu da düşünmek gerekiyor.

Bu yılki Zorkun Yaylası Çocuk Şenlikleri’nde Karaoğlanoğlu anısına bir etkinlik yapılmasını Belediyemizden bekliyoruz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar