29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3793
EURO34.9879
ALTIN2325.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

20 gramın hakkı

İnsanların yaşamlarında değişik olaylarla karşılaşılır. Söze geldiğinde hak, hukuk, adaletten sözedenler, yeri geldiğinde söylediklerinin havada kaldığını da görmekteyiz.

Şimdi sizlere farklı bir olayı anlatmak istiyorum. Osmaniye merkez Atatürk caddesinde saat:20.30’da yaşanan bu olay beni etkiledi doğrusu.

Bir tatlıcıdan dondurma alacaktım, 17-18 yaşlarında bir genç, çalışıyordu. 2 liralık dondurma istedim, tarttı ve paket yapıp verdi. Paketi tam elime alıp ayrılmak istediğim sırada genç beni geri çağırdı.

Dondurmayı 20 gram eksik tarttığını söylerken benden özür diliyordu.

Elimdeki dondurma paketini aldı, üzerine 20 gram daha ekleyip geri verirken özür dilemesini de sürdürüyordu.

Ben ise dondurmanın gram eksikliğinin farkında değildim, parasını verip oradan ayrılıyordum. 20 gram eksikliği fark eden delikanlının esnaflık anlayışı ve müşteriye karşı davranışı hoşuma gitmişti. Adının Şahin olduğunu öğrendiğim bu gence ben de davranışlarından dolayı teşekkür ederek oradan ayrıldım.

Bu olay belki sizler için önemsiz gibi gelebilir ama, Osmaniye’de farklı yerlerde yine farklı olaylarla da karşılaştığım olmuştur.

Bir lokantaya girmiştim, yemeğin yanına ayran istedim. Yemeğim bitti hala ayran gelecekti. Hesabı öderken ayran parasını da eklemişlerdi, ama bana ayran gelmemişti. Kasadaki vatandaş gelmemiş olduğu için
özür dilemek yerine, yemek siparişinin içerisinde ayranın yazılı olduğunu bana söylüyordu.

Bir başka olay daha paylaşmak istiyorum. Musa Şahin bulvarı üzerindeki bir lokantada 8 kişilik bir grup arkadaşla Ramazan ayında iftar yemeği için gitmiştik. Masamız hazırlandı, 4 arkadaş çorba istememişti, diğer yiyeceklerden geldi.

Masamıza kola hiç gelmemişti, şalgam ve ayran içmiştik. Yemekleri yedikten sonra hesabı ödemek izin kasaya geldiğimizde istenilen paranın miktarı beni düşündürmüştü.

Yanımdaki arkadaşlardan biri, yenilip içilenlerin iyi hesap edilmesini istedi. Kasadaki vatandaş; 8 çorba, 2 şişe kola diye yiyip içtiklerimizi bize saymaya başlamıştı.

Oysa 8 kişiden 4’ü çorba içmediği gibi, masamıza hiç kola gelmemişti. Olayı anlatmaya çalıştığımızda kasada oturan vatandaşın verdiği yanıt; “Masanıza 8 çorba gelmese, kola gelmese bizim garsonlarımız ne diye yazsınlar, bizde hesap yanlışlığı olmaz!”şeklinde olmuştu.

İşte memleketimdeki esnaf anlayışı diye düşündüğüm için sizlerle bugün böylesi olayları paylaşmak istedim.

Osmaniye’miz adına olumsuzlukların yaşanmamasını her zaman isterken, keşke diyorum, o 20 gram eksik dondurma tartan delikanlı gibi esnaflık anlayışı yaygınlaşmış olsa ne iyi olurdu!

Yazımı burada tamamlarken, bugün Gaziler Günü olması nedeniyle, vatanımızın bağımsızlığı ve barış içerisinde yaşanabilirlik adına mücadele verirken, gazi ünvanını alan tüm gazilerimizin gününü kutlar, onlara sağlık ve huzur dolu yaşam dilerim. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar