29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3793
EURO34.9879
ALTIN2325.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

100.Yılında, Adaşıma ve Ata’ya saygı ile…

Bugün, Gazi Mustafa Kemal’in Başkomutanlığında gerçekleşen “Büyük Taarruz” un ardından zaferle sonuçlanan yurt savunmasının 100. Yıldönümünü kutlamaktayız.

Bazı sosyal medya trolleri ile Türkiye’de cirit atmakta olan 35 dolayındaki farklı  cemaat veya terör örgütü savunucularının son yıllardaki Atatürk’e karşı saldırıları, önce adaşım, sonrasında da emperyalistlerden ülkemizi temizleyen yurtsever insan olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşantısını “sarptırma eylemi” içerisinde olduklarını anımsatmak istiyorum.

Bunu söylerken, aynı zamanda kanan veya inanan insanların “Atatürk düşmanlığı” yaptıklarını gördüklerimde, özgür bir vatanda yaşarken “şükür” etmeleri gereken insanın ardından, dolaplar çevirdiklerinin bilincinde olmadıklarına üzülüyorum.

Kurtuluş Savaşı sırasında, Türk ordusunun işgalci güçlere son vermek ve Anadolu topraklarından atılmasını sağlamak amacı  alınan gizli bir harekatın ardından tarihe başarılı bir imza atılıyordu.

TBMM’de 20 Temmuz 1922 tarihindeki oturumda  4. Kez Başkomutanlık yetkisi verilen Atatürk, taarruz kararını Haziran ayında alarak, hazırlıklarını gizli olarak yürütmekteydi.

Büyük Taarruz Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başlayarak, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat yönetimindeki,  “Dumlupınar Meydan Muharebesi”nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.

Başarılı geçen zafer sonunda, Yunan askerleri, İzmir’e kadar takip edilerek, 9 Eylül 1922 tarihinde de İzmir Yunan işgalinden  kurtarılarak Türk topraklarına dahil edildi. 3

0 Ağustos tarihi sembolik olarak ülke topraklarının işgal kuvvetlerinden geri alınmasının zaferi olarak kabule edilerek, ilk kez 1924’te Afyon’da  “Başkumandan Zaferi” adıyla, Türkiye genelinde ise 1926 yılından sonra “Zafer Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı.

1960 sonrasında 30 Ağustos, Türkiye’de  Askeri okulların mezuniyet törenlerinin yapıldığı gün olurken, Subay ve Astsubayların  rütbe değişiklikleri yine bu tarihte yapılmaya başlanmıştı. Yine bu bayram gününde, Genel Kurmay Başkanlığı kutlamaları kabul etmişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Türkiye’de “sivilleşme  harekatı” kapsamında, 2011 yılındaki  30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına “Başkomutan” sıfatı ile ev sahipliği yapan ilk Cumhurbaşkanı olmuştu. 

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek başına oturarak, Yüksek Askeri Şura (YAŞ)'daki oturma düzeni değiştirmesiyle başlayan sivilleşmedeki somut örnekler, Millî Güvenlik Kurulu (MGK) 'nun da oturma düzeni değişmesiyle devam etmiş ve rakip taraflar gibi sıralanan asker ve sivil, Gül karşısında karışık oturmuştu.

2015 yılında, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun imzası ile, Resmi Gazetede yayınlanan genelgesinde; "Son günlerde meydana gelen terör olayları nedeniyle, 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinin sadece çelenk koyma ve tebrikleri kabul şeklinde icra edilmesi; diğer şenlik, konser, eğlence ve kutlama faaliyetlerinin yapılmaması uygun görülmüştür" ifadesi yer aldı.

Tüm bu koşullara karşın; Vatan toprağının kurtuluşunda can veren şehitlerimizi rahmetle anarken, Kurtuluş mücadelesinin ateşini yakan Atatürk’e dil uzatan “Zat”ların, tarihimizi okumalarını öneriyor, Kurtuluş Bayramımız kutlu olsun…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar