Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan ve ilk kez yayımlanan "Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri" önemli veriler ortaya koyuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan ve ilk kez yayımlanan "Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri" önemli veriler ortaya koyuyor.
TÜİK’in 2022-2026 Resmi İstatistik Programı kapsamında yapılan araştırmada, lisans eğitimini Türkiye’de tamamlayıp, mezuniyet sonrası uzun süreli yurtdışında ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının verileri analiz edildi.
Yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2015 yılında %1,6 iken, 2023 yılında %2,0’a yükseldi.
Cinsiyet bazında değerlendirildiğinde ise kadın mezunlar için bu oran %1,6 olurken, erkek mezunlarda %2,4’e ulaştı.
Beyin göçünün en fazla olduğu eğitim alanları sıralamasında ilk sırayı bilişim ve iletişim teknolojileri alırken (%6,8), mühendislik, imalat ve inşaat (%4,4) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%2,6) bu alanı takip etti.
Bölümler bazında incelendiğinde ise moleküler biyoloji ve genetik bölümü mezunlarının %17,9'u yurtdışına göç etti.
Biyomühendislik (%10,2), işletme mühendisliği (%9,8), elektronik mühendisliği (%9,1), matematik mühendisliği (%8,9) ve bilgisayar mühendisliği (%8,4) de yüksek göç oranlarına sahip bölümler arasında yer aldı.
Lisans mezunlarının en fazla göç ettiği ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu.
Mezunların %21,4’ü ABD’ye göç ederken, Almanya (%17,5), Birleşik Krallık (%11,2), Hollanda (%6,9) ve Kanada (%4,9) da en çok tercih edilen ülkeler arasında yer aldı.
ABD ve Kanada'ya göç edenlerin büyük bir bölümünü işletme mezunları oluştururken, Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda’ya ise bilgisayar mühendisliği mezunları yoğun olarak göç etti.
Yorum Yazın