09 Eylül, 2024, Pazartesi
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
Yusuf Cinkara Otomotiv

Yaz Aylarında İshal ve Kusma Vakalarında Artış

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yaz Aylarında İshal ve Kusma Vakalarında Artış
Abone ol
Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve hijyen koşullarındaki yetersizlikler, ishal ve kusma vakalarında önemli artışlara neden oluyor.

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve hijyen koşullarındaki yetersizlikler, ishal ve kusma vakalarında önemli artışlara neden oluyor.

Her yaş grubunu etkileyen bu sağlık sorunları, özellikle gıdalarla taşınan enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabiliyor.

Vücutta ciddi su kaybına yol açan bu durumlarda, sıvı takviyesi büyük önem taşıyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Yurdaer Özmen, ishal ve kusma vakalarının genellikle 5-8 gün sürdüğünü ve bu süreyi aşan durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Dr. Özmen, "Su ve bol sıvı tüketimi genellikle yeterli olsa da, hastalığın vücutta yarattığı tahribatı önlemek için tek başına yeterli değildir.

Bu gibi durumlarda elektrolit tozları da kullanılabilir." dedi.

İshal, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en sık görülen bulaşıcı hastalıklardan biri olarak öne çıkıyor.

Genellikle 5 gün içinde belirtiler kaybolsa da, şiddetli seyreden ve iyileşme eğilimi göstermeyen vakalarda doktor müdahalesi gerekiyor.

Dr. Özmen, hafif ishal durumlarında çeşitli gıdalarla rahatsızlığın önlenebileceğini, ancak uzun süren vakalarda serum takviyesi gibi çözümlerin gerekebileceğini belirtti.

Katkı maddesi içeren meyve suyu ve gazlı içeceklerin tüketiminden kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Özmen, "Özellikle 2 yaş altı çocuklarda ishal ve kusma vakaları daha yakından takip edilmeli.

İshal, genellikle 5-8 gün sürer. Bu süreçte lif oranı yüksek, asitli veya yağlı gıdaların tüketimi şikayetleri artırabilir." ifadelerini kullandı.

Bazı gıdaların ishal belirtilerini hafifletebileceğini belirten Dr. Özmen, "Muz, elma püresi ve pirinç, bu vakalarda en çok önerilen gıdalar arasında yer alıyor.

Ayrıca, nişastalı ve düşük lifli gıdalar da bu süreçte tüketilebilir. Yoğurt, balık ve et gibi besinler de ishal sürecinde özellikle tercih edilmelidir." şeklinde konuştu.

İshal ve kusmanın bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Özmen, hijyenin önemine vurgu yaparak şu uyarılarda bulundu:

"Oldukça bulaşıcı olan ishalin yayılımını engellemek için hijyene dikkat etmek şarttır.

Ellerin sıkça sabunla yıkanması, giysi ve yatak örtülerinin yüksek ısıda temizlenmesi, klozet, lavabo gibi yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi ve kişisel eşyaların paylaşılmaması gerekmektedir."

Elektrolit takviyesinin önemini vurgulayan Dr. Özmen, "Bol su tüketimi ishal ve kusmanın yarattığı tahribatı önlemek için yeterli olmayabilir.

Bu durumda elektrolit tozları kullanılmalıdır. Elektrolit sıvıları, vücudun kaybettiği elektrolitleri yerine koyarken içeriklerindeki çinko, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

Bu nedenle, çinko ve magnezyum ile zenginleştirilmiş elektrolit takviyeleri kullanımı oldukça önemlidir." diyerek sözlerini tamamladı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Japon eğitim gemileri dostluğun 100. yılını kutlamak için Sarayburnu Limanına demirlediÖnceki Haber

Japon eğitim gemileri dostluğun 100. yıl...

Altındağ Belediyesi: “Söz konusu alan vatandaşlarımızın kurban kesiminin ardından alanda biriktirdikleri hayvan atıklarının da gömüldüğü bölgedir”Sonraki Haber

Altındağ Belediyesi: “Söz konusu alan va...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar