
Türkiye, sürdürülebilir orman yönetimiyle 2024’te orman köylülerine 1,3 milyar TL gelir sağladı. Defne ve kekik ihracatında dünya lideri olan Türkiye, bal üretiminde ise ikinci sırada yer alıyor. 2028'e kadar bal ormanları artırılarak arıcılık desteklenecek.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, sürdürülebilir gıda üretimi kapsamında yaptığı açıklamada, Odun Dışı Orman Ürünleri (ODOÜ) çalışmaları sayesinde orman köylülerine 2024 yılında 1,3 milyar TL gelir sağlandığını belirtti.
21 Mart Dünya Ormancılık Günü kapsamında açıklama yapan Orman Genel Müdürlüğü (OGM), bal, defne, kestane, ıhlamur, mantar ve çeşitli orman meyveleri gibi pek çok besinin doğal olarak ormanlardan elde edildiğine dikkat çekti.
Dünya defne ihracatının %90’ını ve kekik ihtiyacının %60’ını karşılayan Türkiye, küresel pazarda önemli bir konumda bulunuyor.
Karacabey, Türkiye'nin polen ve nektar açısından zengin floraya sahip olması sayesinde dünya arıcılık sektöründe üst sıralarda yer aldığını vurguladı.
100 bin hektarlık alanda 850 bal ormanı bulunduğunu ve 2028 yılına kadar bu sayının 1000’e çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.
,Ayrıca dünya çam balı üretiminin %90’ının Türkiye’den karşılandığını belirterek, arıcılık sektörüne verilen desteklerin devam edeceğini söyledi.
2025 yılının “Aile Yılı” olması dolayısıyla, orman köylerinde ikamet eden yeni evlenen kadınlara veya çocuk sahibi olanlara mikro kredi uygulamalarında %50 hibe desteği verilecek.

Yorum Yazın