
Türkiye'de e-Belge kullanımını yaygınlaştırmak ve kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla yeni düzenlemeler hız kesmeden devam ediyor.
Türkiye'de e-Belge kullanımını yaygınlaştırmak ve kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla yeni düzenlemeler hız kesmeden devam ediyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan tebliğ doğrultusunda, 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle e-Fatura başta olmak üzere; e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye,
e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon uygulamalarında düzenlenen elektronik belgelerde karekod bulunması zorunlu hale geldi.
Şimdiye kadar sadece belirli e-belge türlerinde bulunan karekod, GİB'in düzenlemesiyle birlikte neredeyse tüm elektronik belgelerde yer almaya başladı.
GİB tarafından yayınlanan Karekod Standardı Kılavuzuna göre; düzenlenen belgelerdeki karekodlarda vergi numarası, fatura tipi, fatura numarası,
fatura tarihi gibi bazı bilgiler yer alması gerekiyor. Bu bilgiler, e-belge türlerine göre değişiklik gösteriyor.
Elektronik belge kullanımında karekod uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulunan TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız,
"Ülkemizde yapılan yeni düzenlemeler, e-dönüşüm ürünlerinin kullanım oranını artırmaya ve kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmaya devam ediyor.
Bunun en son örneklerinden bir tanesi de GİB tarafından yapılan e-belge ürünlerindeki karekod düzenlemesi oldu.
Bu yeni düzenleme; kullanıcılara bilgiye doğrudan erişim ve operasyonel verimlilik gibi birçok fayda sağlayacak.
Bununla birlikte karekod teknolojisi, hız ve kolaylık açısından e-belge kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştıracak.
Biz de sistemlerimizde yer alan e-belge ürünleri için karekod güncellemesini tamamladık ve kullanıcılara duyurduk.
TÜRKKEP olarak; bu ve bunun gibi yeni düzenlemelere hızla entegre olmaya ve kullanıcılarımızın e-dönüşüm süreçlerine pozitif yönde katkı sağlamaya devam edeceğiz." dedi.
Karekod uygulamasının faydaları
Karekod uygulamasının e-belge kullanımında sağladığı başlıca faydalar şunlardır:
Hızlı ve kolay erişim: Karekodlar, elektronik belgelerin hızlı ve kolay bir şekilde okunmasını sağlar. Bu da belgenin doğruluğunu ve güvenilirliğini artırır.
Operasyonel verimlilik: Karekodlar, belgenin doğruluğunun ve geçerliliğinin otomatik olarak kontrol edilmesini sağlar. Bu da iş süreçlerini hızlandırır ve maliyetleri azaltır.
Mobil uyumluluk: Karekodlar, mobil cihazlarla kolayca okunabilir. Bu da belgenin her zaman ve her yerde erişilebilir olmasını sağlar.
Karekod kullanımının yaygınlaşması bekleniyor
Karekod uygulamasının zorunlu hale getirilmesi ile birlikte e-belge kullanımında karekod kullanımının yaygınlaşması bekleniyor.
Bu da e-dönüşümün hızlandırılmasına ve kullanıcıların işlemlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlayacak.

Yorum Yazın