Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, TÜİK’in Kasım ayına ilişkin açıkladığı enflasyon rakamları üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, TÜİK’in Kasım ayına ilişkin açıkladığı enflasyon rakamları üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
Çeker, enflasyon artışının memur ve emekli maaşlarına etkisini değerlendirerek kamu çalışanlarının giderek zorlaşan ekonomik koşullara dikkat çekti.
TÜİK verilerine göre, Kasım ayında mal ve hizmet fiyatları %2,24 oranında arttı ve yıllık TÜFE %47,09 olarak açıklandı.
Çeker, Haziran’dan bu yana enflasyonun %14,56 oranında arttığını belirterek, Temmuz ayında yapılan %10’luk maaş artışının enflasyon karşısında eridiğini vurguladı.
“Kasım ayı itibarıyla maaşlar reel olarak %4,56 oranında azaldı” diyen Çeker, çalışanların alım gücünün resmi enflasyon oranlarının da ötesinde düştüğünü ifade etti.
Çeker, açıklamasında, Aralık ayıyla birlikte 2024 yılının sona ereceğini hatırlatarak, Aralık enflasyonunun açıklanmasıyla memur ve emekli maaşlarının biraz daha eriyeceğini belirtti.
"Geçim şartlarının giderek zorlaştığı ve maaşların sürekli eridiği bu ortamda kamu çalışanları ve emekliler ekonomik bir açmazla karşı karşıya kalmıştır" diyen Çeker, bu durumun mutlaka önlenmesi gerektiğini söyledi.
2023 yılında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde, memur ve emekli maaşlarına 2025 Ocak ayında %6 oranında zam yapılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Çeker, bu artışın mevcut ekonomik koşullar altında yeterli olmadığını vurguladı.
Çeker, "2025 yılında kamu, kendi alacaklarına %43,93 zam yapmayı kararlaştırmıştır.
Kendi alacaklarını bu oranda artırırken memur ve emekliye yalnızca %6 zam yapmak adaletli değildir. Nimette de külfette de adaletin esas alınması gerekir" dedi.
TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerine de değinen Çeker, maaş zammı konusunda planlanan rakamlar yerine gerçekleşen enflasyon oranlarının dikkate alınması gerektiğini savundu.
Ocak ayında memur ve emekli maaşlarına, kamunun alacaklarına uyguladığı yeniden değerleme oranı olan %43,93 oranında zam yapılması gerektiğini ifade eden Çeker, bu oranın üzerine refah payı eklenmesi gerektiğini söyledi.
Açıklamasını, “TBMM’den beklentimiz, maaşları enflasyon karşısında sürekli eriyen kamu çalışanları için adaletin tecelli etmesi ve memur ve emeklilerimizin bütçelerinde oluşacak yükün hafifletilmesi yönünde karar alınmasıdır” sözleriyle sonlandırdı.
Yorum Yazın