19 Mayıs, 2024, Pazar
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Türk Kilimi Nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk Kilimi Nedir?
Abone ol
Türk Kilimi Nedir?

Türkler Orta Asya'dan Anadolu'ya göç etmişlerdir. Göç eden Türkler dokuma geleneği ile el tezgahlarında ürettikleri havlı ve düğümlü örtü olarak da tanımlanan Türk kilimlerini de beraberinde getirmişlerdir. Türk kilimleri Anadolu halısı olarak da adlandırılır.

Türk kilimleri hem evlerde yer kaplamak hem de süs amacıyla kullanılabilir. Köklü bir tarihe sahip olan Türk kilimleri dokunan desenleri ile toplum hakkında birçok şey anlatabilir.

Bunun sebebi el sanatlarının ortaya çıkarıldı dönemdeki inançları, yaşam şekilleri ve giyim gibi pek çok kültürel özellikleri üzerinde taşımasıdır.

 

Türk kilimlerinde toplumun günlük yaşantısından izlere rastlanılabilir. İslam'ın yayılması ile beraber kilimlerde daha fazla İslami tasarımlar gözlemlenmesi bu duruma bir örnektir.

Bu sebeple Türk kültüründe halı ve kilimin son derece büyük bir öneme sahip olduğu söylenebilir.

Anadolu Kiliminin Malzemeleri Nelerdir?

Anadolu kilimlerinde kullanılan malzemeler koyun yünü, pamuk, ipek, deve ve keçi kılı şeklinde sıralanabilir. Kilim modelleri üretilmiş olan iplik malzemesine göre çeşitlilik sağlamaktadır.

Koyun Yünü: Düşük maliyetlidir ve dayanıklıdır. Bunun yanında yünlü halı pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Bu sebeple Anadolu kilimlerinde popüler olarak kullanılan bir malzemedir.

Aynı zamanda koyun yünü renkleri son derece etkin bir biçimde emmektedir. Kirlenmemesi ve leke göstermemesi de artı yönleri arasında sayılabilir.

Pamuk: Anadolu kilim dokumacılığı için popüler malzemeler arasında yer aldığı söylenebilir. Yüne göre daha dayanıklıdır. Ayrıca kolay kolay deforme olmaz.

İpek: Anadolu kilimlerinde kullanılan malzemeler arasında en maliyetli ve en karmaşık malzeme olduğu söylenebilir. Kırılgan ve mekanik baskıya karşı dayanıksızdır.

Deve ve keçi Kılı: Deve ve keçi kılı dokuma yapmak için sağlam bir malzemedir. Kalın bir yapıya sahiptir ve bu sebeple sıcaklığı korur. Sıcaklığı koruması sebebi ile göçebeler ve köyler arasında kullanılan popüler bir malzemedir.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Osmaniyeli sporcu Turan Kılıç, Avrupa 2.'si olduÖnceki Haber

Osmaniyeli sporcu Turan Kılıç, Avrupa 2....

Gölbaşılı sporcular Türkiyeyi Hırvatistanda temsil edecekSonraki Haber

Gölbaşılı sporcular Türkiyeyi Hırvatista...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar