160x600
28 Haziran, 2025, Cumartesi
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Tunusta göstericiler parlamento seçimlerini protesto etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tunusta göstericiler parlamento seçimlerini protesto etti
Abone ol
TUNUS'TA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) BİNASI ÖNÜNDE BİR ARAYA GELEN YÜZLERCE KİŞİ, CUMHURBAŞKANI KAYS SAİD TARAFINDAN ALINAN PARLAMENTO SEÇİMLERİ KARARINI PROTESTO ETTİ.

Tunus’ta Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından alınan parlamento seçimleri kararını protesto etti.


Tunus’ta Özgür Anayasa Partisi lideri Abir Moussi liderliğinde Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde yüzlerce kişinin katılımıyla protesto düzenlendi. Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından alınan parlamento seçimleri kararını protesto eden göstericiler, ellerinde Tunus bayraklarıyla "Arap Baharı bitti", "Seçimler suçtur", "Yasadışı seçimleri tanımayacağız" sloganları attı. Kalabalığa seslenen Moussi ise, "Tunuslular açlıktan ölüyor. Kamu ekonomisi çöküyor ancak Said’in umurunda değil. O, sadece gücü ele geçirmek için kişisel bir projeye odaklanıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz. Kardeşlik sistemi ve parlamento, yasadışı bir yol tanımaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. Parlamento seçimlerine katılım oranının yüzde 8.8 olduğunu da hatırlatan Moussi, Tunusluların bu skandala bir meşruiyet kazandırmak istemediklerini de belirtti.



Tunus’taki siyasi kriz


Cumhurbaşkanı Said, geçtiğimiz yıl 25 Temmuz’da "ülkenin tehlikede olduğu" gerekçesiyle dönemin başbakanını görevden alırken, parlamentonun yetkilerini dondurmuştu. Tunus halkına hitap eden Said, “Ülkenin kurumları çöküyor. Ülkede yağmalamalar yaşanırken, iç savaşın çıkması için para toplayanlar var. Bana verilen sorumluluklara göre Tunus’taki durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü hal önlemlerinin alınması gerekiyor. Kritik bir dönemden geçiyoruz. Hiç kimsenin Tunus’a kendi malı gibi davranmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Said 22 Eylül 2021’de ise imzaladığı kararnameyle yetkilerini genişleterek yürütme organını da kendisine bağlamıştı. Şubat 2022’de Yüksek Yargı Konseyinin feshedildiğini belirten Said, 25 Temmuz 2022’de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022’de de erken genel seçime gidileceğini duyurmuştu. 25 Temmuz’da yüzde 30.5 katılımla düzenlenen referandumda, yüzde 94.6 "evet" oyuyla yeni anayasa kabul edilmişti.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Otomobilde uyuşturucu ile yakalanan 2 zehir taciri tutuklandıÖnceki Haber

Otomobilde uyuşturucu ile yakalanan 2 ze...

Spor Toto Süper Lig: Kasımpaşa: 1 - Sivasspor: 2 (Maç sonucu)Sonraki Haber

Spor Toto Süper Lig: Kasımpaşa: 1 - Siva...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar