
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana'da gerçekleştirdiği ziyaretlerde 44 milyar TL maliyetli Yedigöze Sulama Projesi'nde gelinen son durumu paylaştı. Projenin 1,1 milyon dekar araziyi sulayarak bölge tarımına yıllık 13 milyar TL katkı sağlayacağı açıklandı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir dizi temas ve inceleme programı kapsamında Adana’ya geldi.
Ziyaretine Adana Valiliği ile başlayan Bakan Yumaklı, Vali Yavuz Selim Köşger ile tarım ve ormancılık faaliyetlerine dair kapsamlı bir değerlendirme gerçekleştirdi.
Görüşmede, AK Parti Adana Milletvekilleri Abdullah Doğru ve Faruk Aytek ile İl Başkanı Tamer Dağlı da hazır bulundu.
Adana’nın tarım sektöründeki mevcut durumu ve devam eden yatırımlar masaya yatırıldı.
Vali Köşger, ziyaretin kendileri için büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Sayın Bakanımızın ilimizi teşrifleri bizleri onurlandırdı.
Tarım ve ormancılıkla ilgili çalışmalarımıza destekleri için teşekkür ediyorum," dedi.
Bakan Yumaklı, beraberindeki heyetle birlikte İmamoğlu ilçesinde yapımı devam eden Yedigöze Sulama Projesi inşaat sahasında incelemelerde bulundu.
Projenin bölge tarımı açısından stratejik önem taşıdığını belirten Bakan, yapılan çalışmalar hakkında teknik ekipten detaylı bilgi aldı.
Yumaklı, Adana'nın verimli topraklarını suyla buluşturmak amacıyla son 23 yılda 165 milyar TL tutarında 140 su ve sulama tesisini hizmete aldıklarını söyledi.
Bu tesisler arasında 12 baraj, 1 gölet, 28 hidroelektrik santrali, 24 sulama, 60 taşkın koruma ve 15 arazi toplulaştırma tesisi yer alıyor.
Yedigöze Sulama Projesi'nin toplam maliyetinin güncel rakamlarla 44 milyar TL olduğunu belirten Bakan Yumaklı, bugüne kadar 27 milyar TL yatırım yapıldığını ve projenin fiziksel gerçekleşme oranının %61 olduğunu ifade etti.
Proje tamamlandığında; İmamoğlu, Sarıçam, Ceyhan, Kozan ve Yüreğir ilçelerindeki toplam 1,1 milyon dekar arazi modern borulu sistemle sulanacak.
Şu ana kadar 300 bin dekar alan sulamaya açıldı, 400 bin dekarın şebekesi tamamlandı. 2025 yılı içerisinde bu 700 bin dekar arazinin sulamaya açılması hedefleniyor. Geri kalan 400 bin dekar için proje çalışmaları sürüyor.
Bakan Yumaklı, proje tamamlandığında bölgeye yılda 13 milyar TL ekonomik katkı sağlayacağını ve 100 bin kişilik istihdam oluşturacağını açıkladı.
Bu yönüyle proje yalnızca tarımsal üretim değil, bölgesel kalkınma açısından da büyük önem taşıyor.
Küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklıkla mücadele kapsamında, akıllı tarım sistemlerine geçişin önemini vurgulayan Bakan, sulamada yapay zekâ destekli otomasyon sistemlerine geçildiğini söyledi.
Bu sistem ilk olarak 33 bin dekarda Yedigöze sahasında uygulandı. 2025 yılı içinde 7 bölgede 20 pilot sahada daha kurulacak.
Ayrıca yıl sonunda 758 bin dekar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlanması planlanıyor. Adana genelinde bu rakam 3 milyon dekara ulaşacak.

Yorum Yazın