Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ceren Saran, sosyal medyanın toplumsal olaylarda farkındalık yaratma gücünü ve platformların bu süreçteki rolünü değerlendirdi.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ceren Saran, sosyal medyanın toplumsal olaylarda farkındalık yaratma gücünü ve platformların bu süreçteki rolünü değerlendirdi.
Dr. Öğretim Üyesi Ceren Saran, sosyal medyanın farkındalık yaratmada önemli avantajlara sahip olduğunu belirterek, “Sosyal medya sayesinde, ana akım haber medyasının ve siyasi kurumların görmezden gelebileceği konular daha görünür hale geliyor.
Çoğu zaman sosyal medya platformlarında gündeme getirilen konular, artık göz ardı edilemez bir noktaya ulaşıyor,” dedi.
Saran, sosyal medyada izole durumdaki tekil kullanıcıların bireysel olarak etki yaratmalarının zor olduğunu ancak kolektif güç sayesinde sosyal medyanın kaldıraç etkisi yaratabildiğini ifade etti.
Her sosyal medya platformunun farklı algoritmalara ve kullanıcı kitlelerine sahip olduğunu belirten Dr. Saran, özellikle Twitter (X) platformunun haber ve gündem takibi için öne çıktığını söyledi.
“Twitter, ülke ve dünya gündemini yakından takip eden aktif kullanıcı kitlesiyle öne çıkıyor.
Dolayısıyla mesajların hızlı yayılması açısından ilk tercih genelde Twitter oluyor.
Ancak Instagram ve TikTok gibi platformlarda da büyük ve aktif kitleler bulunuyor; bu platformlarda genellikle lifestyle içerikler ön planda,” diye konuştu.
Saran, Instagram’ın da son yıllarda toplumsal farkındalık oluşturma amaçlı kullanılmaya başlandığını belirterek, görsel ve estetik ögelerin etkileyiciliği artırdığını söyledi.
“Instagram gibi platformlar, görselliğe dayalı yapısı sayesinde kullanıcıyı daha çok içine çekiyor ve büyük bir etki yaratma potansiyeli taşıyor,” dedi.
Dijital platformlarda bilgi doğruluğunun önemine dikkat çeken Dr. Saran, dezenformasyonun büyük bir sorun olduğunu vurguladı.
Saran, “Otuz yılı aşkın süredir iletişim çalışmalarında gündemde olan dezenformasyon ve yanlış bilgi kavramları, dijital platformların yaygınlaşmasıyla daha da önemli hale geldi.
İçeriklerin doğruluğu kadar söylem ve tonuna da dikkat edilmesi gerekiyor; nefret söylemine asla yer verilmemeli,” dedi.
Saran, sosyal medyada ajitasyon dilinden kaçınılmasının ve özellikle duygusal etkisi yüksek olaylarda mağdurların daha fazla zarar görmesinin önlenmesi gerektiğini de ekledi.
Üsküdar Üniversitesi’nin 6 Şubat 2023 depremi sonrasında hazırladığı “Sosyal Medya Kullanıcıları ve Gazeteciler İçin Deprem Haberciliği Rehberi” hakkında bilgi veren Dr. Saran, bu tür rehberlerin etik ilkeler açısından yol gösterici olduğunu belirtti.
“Bu gibi akademik ve mesleki rehberler, toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi için faydalı olabilir,” dedi.
Son olarak, sosyal medya algoritmalarının içeriklerin yayılımındaki rolüne değinen Dr. Saran, kullanıcıların ilgisini çekmenin en önemli etkenlerden biri olduğunu vurguladı.
“Etkileşimde bulunulan kullanıcılar, içerik türü ve paylaşım zamanı gibi faktörler, algoritmaların içeriği nasıl ön plana çıkaracağını belirliyor,” şeklinde konuştu.
Dr. Saran, sosyal medyada farkındalık yaratmak isteyenlerin tüm platformlarda yer alarak, her bir platformun dinamiklerine uygun içerikler üretmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Yorum Yazın