
Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uz. Dr. Yalçın Kahya, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigara bırakma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Memorial Antalya Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Uz. Dr. Yalçın Kahya, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigara bırakma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Sigara bırakma polikliniklerinde sadece farmakolojik tedaviye odaklanılmaması gerektiğini vurgulayan Kahya, bilişsel davranışçı terapinin de bu süreçte önemli bir rol oynadığını söyledi.
Sigara Bırakma Poliklinikleri Yardımcı Oluyor
Sigara bağımlıları, sigarayı bırakmak için sigara bırakma polikliniklerine başvurabiliyor. Kahya, bu polikliniklerde hastalara öncelikle sigaranın hayatlarındaki yerinin sorgulandığını ve empatiyle dinlendiğini belirtti.
Bilişsel Davranışçı Terapi Sigara Bırakmada Etkili
Sigara bırakma polikliniklerinde hastalara sadece medikal tedavi değil, psikososyal tedavi de sunuluyor. Ruhsal hastalıklarda da kullanılan bilişsel davranışçı terapi modellerinin sigara bırakmada da oldukça etkili olduğu görülüyor.
Bilişsel Yöntemler ile Sigarayı Bırakmak Mümkün
Bilişsel yöntemler sayesinde sigarayı tetikleyen davranış modelleri belirlenebiliyor, otomatik ve yanlı düşünceler düzeltilebiliyor ve kişinin iç sesi yönlendirilebiliyor.
Davranışçı Yöntemler ile Sigarayı Bırakmak Mümkün
Davranışçı yöntemler ile sigaraya karşı olumsuz bir tepki geliştirilebiliyor, sigarayı çağrıştıran koşullanmalar söndürülebiliyor ve sigara bırakma davranışı ödüllendirilebiliyor.
Psikososyal Destek Sigara Bırakmada Önemli
Hastalarda özellikle ilk 3 ayda tekrar sigara içme eğilimi olabiliyor. Bu nedenle kişiye verilecek psikososyal desteğin önemi de büyük.
Sigara Bırakma Tedavisinde Uzman Personel Yetiştirilmeli
Sigara bırakma poliklinikleri yaygınlaştırılmalı ve bu alanda özelleşmiş uzman sağlık personelleri yetiştirilmeli.
Sigara Bırakmak Artık Daha Kolay
Bilişsel davranışçı terapi gibi yeni yöntemler sayesinde sigara bırakmak artık daha kolay. Sigarayı bırakmak için 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nü bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.
Sigara Bırakmak İçin Yapılabilecekler:
Sigara bırakma polikliniklerine başvurmak
Bilişsel davranışçı terapi gibi psikososyal tedavilerden yararlanmak
Sigarayı tetikleyen davranış modellerini belirlemek ve bu davranış modelleri azaltmak
Otomatik ve yanlı düşünceleri düzeltmek
Sigaraya karşı olumsuz bir tepki geliştirmek
Sigarayı çağrıştıran koşullanmaları söndürmek
Sigara bırakma davranışını ödüllendirmek

Yorum Yazın