160x600
20 November, 2025, Thursday
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Şavşatın Maden köyü betonlaşmaya direniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şavşatın Maden köyü betonlaşmaya direniyor
Abone ol
Artvin’in şavşat Ilçesine Bağlı Maden Köyü, Ahşap Mimarisiyle Geçmişin Izlerini Günümüze Taşırken, Betonlaşmaya Karşı Verdiği Mücadeleyle Dikkat çekiyor.

Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Maden köyü, ahşap mimarisiyle geçmişin izlerini günümüze taşırken, betonlaşmaya karşı verdiği mücadeleyle dikkat çekiyor.

Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı 1900 rakımlı Maden köyü, geleneksel ahşap mimarisiyle dikkat çekiyor. Kentin yüksek kesimlerinde yer alan köy, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve sıcakkanlı insanlarıyla hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Kış mevsiminde yaklaşık 30 hanenin yaşadığı köy, yaz aylarında büyük şehirlerden köylerine dönen vatandaşlarla birlikte 70 haneye ulaşıyor. Yüksek rakımı nedeniyle kışları sert geçen köyde geçim kaynağını hayvancılık oluşturuyor.

Son yıllarda doğa turizmine ilginin artmasıyla birlikte Maden köyü, bölgenin yeni turizm duraklarından biri haline geldi. Ahşap evlerin oluşturduğu otantik görünüm, fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor. Köydeki tarihi doku, doğayla iç içe yaşam ve geleneksel yapı tarzı, Şavşat’ın kültürel mirasının yaşatılmasına katkı sunuyor.

Bölge halkı, atalarından kalan bu mimari mirası korumakta kararlı. Köyde yalnızca iki beton yapı bulunuyor. Bu evler, geçmiş yıllarda çıkan yangında evsiz kalan vatandaşlar için kısa sürede yapılan geçici konutlar olarak öne çıkıyor.

Köy halkından Hüseyin Meydan, ahşap mimarinin korunmasının önemine dikkat çekerek "Kışın 30 hanenin yaşadığı, yazın ise 70 hanenin yaşadığı bin 900 rakımlı bir köy. Geçim kaynağı hayvancılık. Köyün mimarisini korumaya çalışıyoruz elimizden geldikçe. Ne zamana kadar bu böyle gider onu bilmiyorum. Devletimizin özellikle ahşap mimarisi olan bölgelere yardım etmesi gerekiyor, koruma altına alması gerekiyor. Eski evler yıkılıyor. Ahşap ev yapmak zor; kerestesini beklemesi, hazırlaması uzun sürüyor. Orman köylüsü olduğumuz halde ağaca para verip öyle alıyoruz" dedi.

Köylüler, hem kültürel miraslarını korumak hem de köylerinin turizm potansiyelini geliştirmek için çabalarını sürdürüyor.

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cildiniz için kışa hazırlık reçetesi Önceki Haber

Cildiniz için kışa hazırlık reçetesi

Bayburtta ‘Peygamberimiz ve Aile ahlakı konulu konferans düzenlendi Sonraki Haber

Bayburtta ‘Peygamberimiz ve Aile ahlakı...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar