160x600
28 Haziran, 2025, Cumartesi
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Sanal anjiyografi ile kalp hastalıkları tespit ediliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sanal anjiyografi ile kalp hastalıkları tespit ediliyor
Abone ol
özel ümit Batıkent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat ünlü.

Özel Ümit Batıkent Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, sanal kalp anjiyografisi diye bilinen Koroner BT Anjiyografi hakkında bilgilendirdi.

Bu özel bir görüntüleme yöntemi ile kalbi besleyen atardamarların, koroner arterlerdeki darlıkların tespit edilmesinin amaçlandığını aktaran Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Ünlü, “Tomografi cihazı ile yapılan bu yöntem hastanede kalmayı gerektirmez, oldukça güvenli bir yöntemdir ve hızlı bir şekilde uygulanmaktadır. Hastanın hastaneye yatışı ile taburcu edilmesi arasında geçen süre 15-20 dakika arasındadır” dedi.

Yöntem kimlere uygulanır?

Çoklu risk faktörü olan hastalara, sanal kalp anjiyografisini önerdiklerini ifade eden Doç. Dr. Ünlü, “Bunlar; şeker hastalığı olanlar, hipertansiyonu, kolesterol yüksekliği olanlar, sigara kullananlar, ailesinde iskemik kalp hastalığı olan ve göğüs ağrısı olan hastalardır” diye konuştu.

"Daha çok orta risk grubunda yer alan hastalara öneriyoruz"

Hastalar görüşme sonrasında risk faktörlerinin sorgulanarak kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranlarının belirlendiğini aktaran Ünlü, "Her hasta belli bir risk grubuna girer. Düşük, orta ve yüksek risk grubuna göre hastalara uygulanan işlem ve tedaviler farklılaşır. Bu tekniği daha çok orta risk grubunda yer alan hastalara öneriyoruz. Bu işlemde hastaya iyotlu kontrast madde verildiği için hastaların işlemden önce böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi için kan testi yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Tarama 2-3 saniyede yapılıyor"

İşlemin kendisi ve çekim anındaki sürenin 2-4 dakika arasında değiştiğini de aktaran Doç Dr. Murat Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplar damara verilen boyalı madde kalbe ulaştığında çekim başlar ve yaklaşık 2-3 saniyelik süreçte kalbin taraması yapılır, sonrasında radyoloji uzmanlarınca yapay zeka kullanılarak kalbin 3 boyutlu animasyonu oluşturulur. Bu görüntü ile damarlar içinde darlık, kireçlenme olup olmadığı, doğumsal bir anomali olup olmadığı görülür. Kalbin etrafında bir zar vardır, bunun hastalıklarının da tanı ve takibinde sanal kalp anjiyografisi etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Ayrıca doğumsal bazı kalp hastalıklarında bizim dışarıdan yaptığımız kapatma tedavileri, ameliyat öncesinde hastalığın derece ve tipinin belirlenmesinde oldukça güvenilir bir yöntemdir.”

Örgü İpliği

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyada 514 bin 888 öğrenci, 38 bin 266 öğretmen ders başı yaptıÖnceki Haber

Antalyada 514 bin 888 öğrenci, 38 bin 26...

Yüzbaşı ağabeyin üsteğmen kardeşine vedasıSonraki Haber

Yüzbaşı ağabeyin üsteğmen kardeşine veda...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar