160x600
27 Haziran, 2025, Cuma
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Reel Efektif Döviz Kuru Nisan’da Geriledi: Dolar ve Euro’daki Artış Belirleyici Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Reel Efektif Döviz Kuru Nisan’da Geriledi: Dolar ve Euro’daki Artış Belirleyici Oldu
Abone ol
TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Nisan ayında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi. Euro ve doların değer kazanması, endeksin düşüşünde etkili oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (REK) endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre 1,55 puan azalarak 72,12 seviyesine geriledi.

Bu gelişme, Türkiye'nin döviz kuru rekabet gücünde göreli bir zayıflamaya işaret ediyor.

Öte yandan, yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (Yi-ÜFE) bazlı REK endeksi de Nisan ayında 2,34 puan düşerek 93,22 seviyesine indi.

Her iki endeksteki gerilemenin temel nedeni, enflasyon oranlarındaki artışa rağmen nominal döviz kurlarındaki yükselişin daha baskın hale gelmesi oldu.

Nisan ayında TÜFE, bir önceki aya göre %3,00 oranında artarken, Yi-ÜFE’deki artış %2,76 olarak gerçekleşti.

Ancak aynı dönemde ABD doları ortalama %2,84, euro ise %6,96 oranında değer kazandı.

Bu artışlar, reel döviz kurunu aşağı çekerek Türkiye’nin dış ticaret dengesinde olası değişim sinyallerini beraberinde getirdi.

Ekonomistler, kur gelişmelerinin ve enflasyon oranlarının dikkatle izlenmesi gerektiğini vurgularken, REK endekslerindeki bu tür değişimlerin özellikle ihracatçı firmalar açısından önemli bir gösterge olduğunu belirtiyor.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hıdırellez Kırıkkalede coşkuyla kutlandıÖnceki Haber

Hıdırellez Kırıkkalede coşkuyla kutlandı

Sugözü Orman Parkında denetim yapıldıSonraki Haber

Sugözü Orman Parkında denetim yapıldı

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar