İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, protestolara müdahale edilmemesi talimatı verdi. Ekonomik kriz ve döviz dalgalanması ülkede tepkileri artırdı.
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cafer Gaimpenah, ülkede artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon nedeniyle başlayan protestolara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından İran basınına konuşan Gaimpenah, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın, güvenlik güçlerine yönelik net bir talimat verdiğini açıkladı.
Gaimpenah, Pezeşkiyan’ın, ulusal güvenliğin zarar görmemesi şartıyla protesto eden halka müdahale edilmemesi gerektiğini vurguladığını belirterek, “Cumhurbaşkanı, barışçıl gösterilere karşı güvenlik güçlerinin sert müdahalede bulunmaması gerektiğini açıkça ifade etti” dedi.
“Protestocular ile İsyancılar Ayrılmalı”
Açıklamasında protesto ile şiddet eylemleri arasındaki ayrıma dikkat çeken Gaimpenah, silah, bıçak veya sopayla güvenlik ve askeri tesislere saldıranların protestocu değil, isyancı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
“Barışçıl taleplerini dile getiren halk ile şiddete başvuran unsurlar birbirinden ayrılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Gözaltılar İçin ‘Merhamet’ Vurgusu
Hükümetin, hayat pahalılığı ve mesleki taleplere yönelik itirazları meşru gördüğünü dile getiren Gaimpenah, gözaltılara ilişkin de mesaj verdi.
Güvenlik kurumlarının azami nezaketle hareket edeceğini belirten Gaimpenah, olağan dışı eylemlere karışmamış ve yabancı bağlantısı bulunmayan kişilere “İslami merhamet çerçevesinde” muamele edileceğini kaydetti.
Kur Dalgalanması ve Ekonomik Reform Mesajı
Son günlerde yaşanan döviz kuru dalgalanmalarına da değinen Gaimpenah, Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Himmeti’nin Bakanlar Kurulu’na kapsamlı bir sunum yaptığını aktardı.
Döviz kurunun kontrol altına alınmasının hedeflendiğini belirten Gaimpenah, “Ekonomik reform sürecinde yaşanan kur dalgalanmaları mevcut şartlarda doğal karşılanmalıdır” dedi.
Ekonomik Kriz Protestoları Tetikledi
İran’da dolar kurunun riyal karşısında 140 bin seviyesini aşmasıyla birlikte, başkent Tahran’da hayat pahalılığına karşı tepkiler artmıştı.
Yüksek enflasyon, temel gıda ve tüketim ürünlerindeki sert fiyat artışları ile alım gücündeki düşüş, geniş halk kesimlerinde rahatsızlığa neden oldu.
Protestolar kapsamında Tahran’ın güneyinde bulunan Alaeddin ve Çaharsu pasajları ile Büyük Pazar’da çok sayıda esnaf kepenk kapattı.
Yüzlerce protestocu ise Vali Asr, Cumhuri ve İnkılap caddelerinde yürüyüş düzenledi. Başkentte başlayan gösteriler, yapılan protesto ve grev çağrılarının ardından kısa sürede ülke geneline yayıldı.
Yorum Yazın