18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5366
EURO34.775
ALTIN2488.1

Osmaniyeli Gazeteci Yazdığı Kitaba 44 Yıl Sonra İkinci Kez Kavuştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniyeli Gazeteci Yazdığı Kitaba 44 Yıl Sonra İkinci Kez Kavuştu
Abone ol
Osmaniyeli Gazeteci-Yazar Mustafa Bardak, 19 yaşında yayınladığı;   “İsyanlar kana bulandı” isimli ilk şiir kitabına 44 yıl aradan sonra ikinci kez kavuşmanın sevincini yaşıyor.

Osmaniyeli Gazeteci-Yazar Mustafa Bardak, 19 yaşında yayınladığı; “İsyanlar kana bulandı” isimli ilk şiir kitabına 44 yıl aradan sonra ikinci kez kavuşmanın sevincini yaşıyor.

Mustafa Bardak, Osmaniye’de Lise son sınıf öğrencisi iken; dizgi, baskı ve ciltleme işlerinin tamamı kendi emeği ile hazırlanarak, Hakikat Matbaasında 1979 yılında “İsyanlar kana bulandı” isimli şiir kitabı 500 adet basılmıştı.

Yazarı tarafından hurufat harflerle dizilerek, tipo baskı yapılan kitap, Ankara ve Konya’da iki ayrı kitabevi tarafından belli sayıda üzere satın alınmıştı.

12 EYLÜL DARBESİNDE, EVİNDEKİ 33 KİTABA EL KONULDU

Basılan kitap kısa sürede okurları ile buluşurken, yazarın elinde 33 adet kalmıştı.  

12 Eylül darbesinin ilk gününün akşamında, ilçedeki gazete sahip ve Yazı İşleri Müdürlerinin evlerine askerler tarafından baskın yapılarak arama yapıldı. Yerel gazetelerin yetkilileri  Garnizon Komutanlığı’na götürüldü.

Hakikat gazetesinin Genel yayın Müdürü görevini yürütmekte olan Mustafa Bardak’ın, Dereobası Köyündeki baba evinde askerlerin aramaları sırasında; 33 adet  “İsyanlar kana bulandı” isimli şiir kitabını gören rütbeli askerin “kitabın isminden etkilenmesi” sonucu  el konuldu.

Gazete yetkilileri sabaha kadar gözaltında tutulduktan sonra, askeri bir rütbelinin; “Gazetelerin ikinci bir emre kadar yayınlanmayacağı” uyarısının ardından serbest bırakıldılar.

KİTABINI ANKARA’DA BULUP SATIN ALDI

Kendi yazdığı ilk kitabı 12 Eylül Askeri darbesinde evindeki kütüphanesinden alınarak götürülen ve elinde bir tane bile kalmayan,

Mustafa Bardak, 5 yıl sonra ilk eserine kavuşmanın sevincini yaşadı.

Yıl 1985, Ankara’da Zafer Çarşısı’nda gezinen Mustafa Bardak, bir sarraftaki tezgahta kendi kitabını gördü. Vitrindeki kitapla göz göze gelerek kendini duygulara kaptıran Bardak, gördüklerine inanamayıp, yanındaki meslektaşı ve can dostu Bilal Çevrim’e; “Bilal! Doğru mu görüyorum, bu benim kitap değil mi!?”diye sordu.

Sarrafa girip kitabına 20 Tl ödeyerek satın alan Mustafa Bardak, ilk göz ağrısı eserini gazete bürosundaki en önemli yerde özenle sakladı.

YENİ ESERLER VE İLK KİTABIN KAYBOLUŞU

Aradan yıllar geçti, Mustafa Bardak yazdığı yeni kitaplarını okurları ile buluşturmaya başladı. Kültür ve sanat alanında 25 yıl aralıksız olarak “Ekmek ödüllü Şiir Yarışması” düzenledi.

Tarih: 6 Şubat 2023 Pazartesi sabahı, yeni bir haftanın başlangıcı olamadan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden Osmaniye’de etkilenmişti.

22 yıldır aynı binada kirada bulunan ve 23. Yıl kirasını da 20 gün önce ödeyen Gazeteci-Yazar Mustafa Bardak, depremin sabahında bürosuna geldiğinde tüm eşyalarının enkaz altında kaldığına tanık oluyordu.

Depremdeki enkazda  bir kalemin bile kurtarılamadığı, 5 bin dolayında kitapları ve tüm eserlerinin yok olmasının üzüntüsü ile yaşamaya başladı.

44 YIL SONRA İKİNCİ KEZ

Gazeteci-Yazar Mustafa Bardak, 44 yıl aradan sonra aynı kitabını ikinci kez   satın alarak kavuşabilmesi olayı ile ilgili olarak;  “Kendi yazdığım kitaplarımdan bir tanede olsa bulabilmek için arkadaşlarımdan yardım istedim. Bazılarından birer tane edinebildim. Edinemediğim kitaplarımı aramayı sürdürürken, internetteki gezintilerim sırasında; Nadir Kitap, benim 1979 yılındaki ilk eserimi ikinci el olarak kitapseverlerin beğenilerine sunulduğunu gördüm.

Kendi kitabımı yıllar sonrasında ikinci kez satın almak için banka hesap numarası ile işlemlerimi yaptım ve  “İsyanlar kana bulandı” için 10 Tl. kitap bedeli,  24 Tl’de  kargo ücreti ile birlikte 34 Tl olmak üzere istekte bulundum ve elime ulaşmasını beklemeye başladım.”dedi.

Kitabın sipariş verilmesinin ardından heyecanla bekleyen Bardak,  44 yıl önce tüm işçiliği kendisi tarafından hazırlanıp baskısı yapılan, ilk gözağrısı  kitabını kargo görevlisinden teslim aldıktan sonra; “Kaybolmuş bir evlada yeniden kavuşan ana-baba’nın sevinçleri kadar mutluyum”diye konuştu.

(Haber: Ayşe GELDİ)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Resmi İlana bağlı yayıncılık, gazeteciliği olumsuz etkiliyorÖnceki Haber

Resmi İlana bağlı yayıncılık, gazetecili...

Osmaniye 6 Nokta Körler Derneğinden OŞYAD’a ziyaretSonraki Haber

Osmaniye 6 Nokta Körler Derneğinden OŞYA...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar