Osmaniye'de kış aylarında etkili olan sellerin ardından yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklıklar, bölgedeki mısır rekoltesini ciddi şekilde düşürdü.
Osmaniye'de kış aylarında etkili olan sellerin ardından yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklıklar, bölgedeki mısır rekoltesini ciddi şekilde düşürdü.
Çukurova'nın önemli tarım arazilerine sahip bu ilinde, mısır hasadı yoğun bir şekilde devam ederken, çiftçiler zor bir sezon geçiriyor.
Mısır tarlalarına giren biçerdöverler yoğun mesaiye başlamış durumda, ancak hasat dönemi boyunca yaşanan dolu, sel ve yüksek sıcaklık gibi doğal afetler, mısırda ciddi verim kayıplarına neden oldu.
Osmaniyeli çiftçiler, sıcak hava ve artan girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak taban fiyatın acilen belirlenmesini talep ediyor.
Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, doğal afetlerin mısır üzerindeki olumsuz etkilerini şu sözlerle dile getirdi: "Mısırda doğal afetler yaşandı.
Mayıs ve Haziran aylarında görülen aşırı sıcaklıklar, mısırın tozlaşma dönemine denk geldi ve maalesef mısırlarımız dölleme yapamadı.
Tanelerde çok az tutkun oluştu. Her bir tepe püskülünden çıkan toz taneleri, polenler, 32 dereceye kadar dayanabilir.
Ancak mısır 40-42 derece sıcaklıklara maruz kaldı. Yaptığımız tespitlere göre, bu durum yüzde 30 civarında verim kaybına yol açtı.
Mısır sıcağa maruz kaldığında koçanlar büyük görünebilir, ama asıl zarar hasat döneminde ortaya çıkıyor.
Çukurova, Şanlıurfa, İç Anadolu ve Ege’den önce erken hasat edilen bir bölge.
Bu erken hasattan her zaman zararlı çıkıyoruz."
Osmaniyeli çiftçi Murat Savaş ise bu yılki sıcakların mısır verimini olumsuz etkilediğini belirtti: "Bu yıl 75 dönüm ekim yaptım.
Her yıl 1300-1400 kilo aldığımız yerden bu sene 800-900 kilo arasında verim alıyoruz.
Sıcaklıkların bu düşüşte büyük etkisi var, verim ciddi oranda düştü."
Çukurova çiftçileri, yaşadıkları zorluklara rağmen hasadı sürdürmeye devam ediyor.
Yorum Yazın