İş dünyasında liderlik yaparken kaçınılmaz olan zorlu konuşmalar, yöneticiler için stresli bir süreç olabiliyor.
İş dünyasında liderlik yaparken kaçınılmaz olan zorlu konuşmalar, yöneticiler için stresli bir süreç olabiliyor.
Eğitim ve Performans Geliştirme Danışmanı Kemal Albayrak, zor konuları ele almanın, liderlerin başarısı için kritik bir beceri olduğunu vurguluyor.
Albayrak, “Kafanızın bir köşesinde duruyor, değil mi? Konuşmanız, aktarmanız, uyarmanız belki de daha zor bir müdahalede bulunmanız gerekiyor.
Ancak gelin görün ki zor bir görüşme olacağını biliyorsunuz” ifadeleriyle yöneticilerin bu konudaki endişelerine dikkat çekti.
Zor konuşmaların etkili bir şekilde yönetilmediğinde büyüyen bir sorun haline gelebileceğine işaret eden Albayrak, “Yüzleşme, çatışma veya yapıcı eleştiri fikri sizi kaçmaya mı itiyor?
Endişelenmeyin, bu oldukça doğal bir tepki” dedi.
Harvard Business Review’a göre yöneticilerin %37’sinin, çalışanların olumsuz tepki vereceği endişesiyle doğrudan geri bildirim vermekte zorlandığını belirten Albayrak, bu durumun liderlerin gelişimini olumsuz etkilediğini ifade etti.
“Bu konuşmaları zihnimizde büyütme eğilimindeyiz. İş dışında bile düşüncelerimizde büyük bir yer kaplar, bizi endişelendirir ve sürekli düşünmemize neden olur” diyen Udemy eğitmeni ve iletişim koçu Andrea Wedell’in görüşlerine de yer veren Albayrak, zor konuşmaları yönetmenin yöneticiler için neden önemli olduğunu şöyle açıkladı: “Zor konuşmaları yönetmek, çalışanların gelişmesine ve ilerlemesine yardımcı olmanın anahtarlarından biridir.
Her şey, bu konuşmaların iki yönlü olduğunu hatırlamakla başlar. Koçluk zihniyetini benimsediğinizde, aktif bir şekilde dinlediğinizde ve karşınızdaki kişinin yorumlarını ve çıkarımlarını sorduğunuzda, her iki taraf da kendini görülmüş ve duyulmuş hisseder.”
Zor Konuşmalara Hazırlanmanın 5 Adımı
Zor konuşmalara hazırlıklı olmanın önemini vurgulayan Albayrak, yöneticilere şu adımları önerdi:
Zamanı Belirleyin: “Bir konuyu sürekli düşünüyorsanız ve bu iş dışında da aklınızı meşgul ediyorsa, zor bir konuşma yapma zamanı gelmiş olabilir” diyen Albayrak, bu durumda kendinize ‘Bu konuyu düşünmek için harcadığım zaman ve enerjiyi başka nerede kullanabilirim?’ sorusunu sormanın faydalı olacağını belirtti.
Kaygılarınızla Yüzleşin: “Korkularınızı sorgulayın. Bu korku sizi konuşmaktan alıkoyuyor mu? ‘Ya şöyle olursa?’ senaryoları gerçekçi mi?” diyen Albayrak, bu aşamada yöneticilerin kendilerine ‘En kötü senaryoda ne olabilir? Bu gerçekten olası mı?’ sorusunu sormalarını önerdi.
Karşınızdakini Tanıyın: Konuşacağınız kişinin ihtiyaçlarını ve önceliklerini anlamanın önemine dikkat çeken Albayrak, “Mesajınızı onların bakış açısına göre nasıl çerçeveleyebilirsiniz?” sorusunu yöneltti ve bu şekilde empati kurarak iletişim kurmanın önemini vurguladı.
Güvenli Olun: “Mesajınızı saldırgan ya da pasif davranmadan, net ve özlü bir şekilde ifade edin” diyen Albayrak, konuşmalarda somut örnekler ve kanıtlarla desteklemenin önemine dikkat çekti.
Etkili İletişim Kurun: Sadece sözcüklerin değil, beden dili ve ses tonunun da önemli olduğunu hatırlatan Albayrak, “Mesajınızı yüksek sesle pratik yapın” dedi.
“Zor Konuşmalar Pratik Gerektirir”
Zor konuşmaları yönetmenin pratik gerektiren bir beceri olduğunu belirten Albayrak, bu konuda deneyim kazanmanın liderlik yolculuğunda önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.
“Bu zor konuşmalara girme taahhüdünde bulunduğumuzda, hem belirli durumda hem de genel olarak kariyerimizde ilerleme yeteneğine sahip oluruz” diyen Andrea Wedell’in görüşlerine de dikkat çeken Albayrak, yöneticilerin bu tür deneyimlerini birbirleriyle paylaşarak gelişim sağlayabileceklerini ifade etti.
Son olarak, zor konuşmaları bir yük değil, bir gelişim fırsatı olarak görmenin önemine dikkat çeken Albayrak, yöneticilere şu soruyu sormalarını tavsiye etti: “Bu zor konuşmayı yaparak, ekibime ve kendime nasıl bir fayda sağlayabilirim?”
Albayrak, zor konuşmaları yönetme becerisinin liderleri daha iyi bir konuma taşıyacağını belirterek, “Her zor konuşma, daha iyi bir lider olma yolunda bir fırsattır” dedi.
Yorum Yazın