160x600
29 Haziran, 2025, Pazar
DOLAR38.7786
EURO43.8944
ALTIN4143.5
Yusuf Cinkara Otomotiv

Kronik Burun Tıkanıklığı Yaşam Kalitesini Düşürüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kronik Burun Tıkanıklığı Yaşam Kalitesini Düşürüyor
Abone ol
Kronik burun tıkanıklığı, baş ağrısından uykusuzluğa, kalp rahatsızlıklarından yorgunluk hissine kadar pek çok sağlık sorununa neden olarak yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebiliyor.

Kronik burun tıkanıklığı, baş ağrısından uykusuzluğa, kalp rahatsızlıklarından yorgunluk hissine kadar pek çok sağlık sorununa neden olarak yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebiliyor.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, burun tıkanıklığının nedenleri, etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Op. Dr. Baykal’a göre, gün içinde burundan geçen hava miktarı yaklaşık 10.000 litreyi buluyor ve bu miktarın azalması vücutta pek çok olumsuz etkiye yol açabiliyor.

“Çocuk ya da yetişkin, hemen herkes zaman zaman burun tıkanıklığı yaşayabilir,” diyen Dr. Baykal, çoğu kişinin bu durumu hafife aldığını belirtti.

Oysa ki, özellikle uzun süre devam eden burun tıkanıklıkları ciddi sağlık problemlerine zemin hazırlayabilir.

Örneğin, kronik burun tıkanıklığı, yeterli oksijen alınamaması nedeniyle uzun vadede kalp büyümesi ve yüksek tansiyon gibi tehlikeli durumlara yol açabilir.

Dr. Baykal, geçici burun tıkanıklığına neden olan soğuk algınlığı ve sinüzit gibi rahatsızlıkların genellikle tedavi sonrası kısa sürede düzeldiğini, ancak burun içi eğrilik (deviasyon) veya burun etlerinin büyümesi gibi sorunların uzun süreli ve daha ciddi etkilere neden olabileceğini vurguladı.

“Burun içindeki yapısal problemler ya da hormon değişiklikleri de tıkanıklığa yol açabilir,” dedi.

Özellikle kadınlarda adet dönemlerinde ve hamilelikte yaşanan hormonal değişimler, burun etlerinin şişmesine neden olabiliyor.

Ayrıca alerjilerin de kronik burun tıkanıklığına katkı sağlayabileceğine dikkat çeken Baykal, “Alerjik bünyeye sahip hastalarda polip gibi yapılar gelişebilir ve bu durum burun tıkanıklığını artırabilir,” şeklinde konuştu.

Tütün dumanı gibi tahriş edici maddeler de sık görülen bir başka neden olarak öne çıkıyor.

Hatta bazı hastalar, başarılı bir burun ameliyatı geçirmelerine rağmen sigara içmeye devam ettiklerinde tam olarak rahatlama sağlayamayabilirler.

Burun tıkanıklığının nedenlerinden biri olan deviasyonun tek çözümünün cerrahi müdahale olduğunu belirten Dr. Baykal, “Burun ameliyatları artık çok daha konforlu ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor,” dedi.

Kemik ve kıkırdak eğriliğinin düzeltilmesiyle birlikte hastaların nefes alma sorunu büyük ölçüde giderilebiliyor.

Sık sık tekrarlayan sinüzit atakları için ise öncelikli olarak ilaç tedavisi öneriliyor. “İltihap kurutulduktan sonra, anatomik sorunlar ameliyatla düzeltilir,” diyen Dr. Baykal, bu tedavi sürecinin sinüzit tedavisinde başarı oranını artırdığını belirtti.

Kronik burun tıkanıklığı olan kişilerde görülen en yaygın belirtilerden birinin horlama olduğunu ifade eden Dr. Baykal, bu durumun sabahları ağız kuruluğu ile birlikte kendini gösterebileceğini söyledi.

Uyku kalitesinin düşmesiyle birlikte yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, yüksek tansiyon ve kalp ritm bozuklukları gibi ciddi sağlık problemleri de ortaya çıkabilir.

Op. Dr. Bahadır Baykal, kronik burun tıkanıklığının olağandışı nedenlerinden birinin gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olduğunu belirterek, “Tedavi sürecinde mide asidinin genize kadar kaçmasının önlenmesi çok önemlidir,” dedi.

Burun tıkanıklığının hayat kalitesini ve sağlığı bu denli etkilediği göz önünde bulundurulduğunda, uzmanlar bu sorunun hafife alınmaması gerektiğini ve gerekli durumlarda tıbbi yardım alınmasının önemini vurguluyor.

Örgü İpliği
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yüksek gerilim hattında ekmek mücadelesiÖnceki Haber

Yüksek gerilim hattında ekmek mücadelesi

Diyarbakır Ulu Camide “Besmele-i Şerif Hat Sergisi” ziyaretçilerin dikkatini çekiyorSonraki Haber

Diyarbakır Ulu Camide “Besmele-i Şerif H...

Haber Yorum Üstü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar